Revista Presei // Detalii în cazul asasinării cetățeanului turc la Chișinău și investigația averilor de milioane ale demnitarilor
Detalii în cazul asasinării cetățeanului turc la Chișinău, investigația averilor de milioane ale demnitarilor și cine este în cap de listă, dar și câți dintre cetățeni susțin modificarea Constituției în vederea aderării Moldovei la UE, sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
La șapte săptămâni după omorul cetățeanului turc la o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei, poliția anunță că a pierdut urmele killerului, dar a reținut doi complici, scrie tv8.md. Unul a fost prins la Chișinău, iar altul în Marea Britanie. Atacul armat din plină zi a fost o răzbunare pentru moartea fratelui killer-ului, ucis de victimă în 2012, a declarat conducerea Inspectoratului General de Poliție și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate. Potrivit poliției, în cadrul anchetei au fost efectuate peste 150 de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație.
Potrivit surselor deschide.md, femeia originară din Republica Moldova, reținută în legătură cu asasinarea cetățeanului turc, ar fi fost implicată în transportul asasinului și a complicelui său. De asemenea, se sugerează că femeia ar avea legături cu gruparea criminală Șor, însă șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a refuzat să comenteze aceste informații, subliniind că investigația se desfășoară în cadrul unei cauze penale, fără a ține cont de afilierile politice.
Radio Chișinău propune opinia analistul politic Ion Tăbârță, care consideră că vizita premierului polonez Donald Tusk la Chișinău va constitui un moment important în relațiile bilaterale dintre Polonia și Republica Moldova. Tăbârță subliniază că această vizită reafirmă angajamentul Poloniei de a sprijini R. Moldova în fața provocărilor politice și electorale, în contextul parcursului european al țării. Analistul a menționat că susținerea politică din partea Poloniei este esențială pentru Republica Moldova și a amintit că, între 2009-2013, Polonia, sub conducerea fostului prim-ministru Władysław Sikorski, a fost un promotor important al acestui curs.
IPN scrie că, în prezent, aproximativ 48% dintre cetățeni ar susține modificarea Constituției în vederea aderării la UE. Alte 37% nu ar susține această schimbare, 9,4% nu știu sau nu sunt deciși, 1,7% nu au răspuns, iar 4% nu ar vota sau ar strica buletinul de vot. Potrivit Veronicăi Ateș, vicedirectoarea Companiei Date Inteligente, raioanele din centrul țării ar vota „pentru”, în timp ce regiunea Găgăuzia, raioanele din sud și unele raioane din nord ar vota „contra”. Aproximativ 89% dintre respondenți au declarat că vor participa la alegerile prezidențiale din toamnă, puțin peste 9% au spus că nu vor participa, iar 2% nu au răspuns la întrebare.
În prezent, nu există un pericol iminent cu caracter militar la adresa securității naționale a R. Moldova, susține ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, pentru Moldova 1, în ziua când Armata Națională a marcat 33 de ani de la creare. Totodată, acesta a subliniat că au fost alocate resurse financiare pentru îmbunătățirea supravegherii spațiului aerian. La mijlocul lunii iulie 2024, Guvernul a aprobat Strategia Națională de Apărare a R. Moldova. Potrivit lui Nosatîi, Strategia identifică „potențialele riscuri și amenințări în domeniul apărării naționale, în contextul mediului actual de securitate”.
17 președinți de raioane, adică jumătate dintre ei, dețin averi de milioane. Jurnaliștii de investigație de la portalul Cu Sens și-au propus să afle ce averi au adunat aceștia și de ce pe unele au ales să le tăinuiască. Dacă unii au refuzat să discute cu presa, alții au dat asigurări că au obținut bunurile prin moștenire ori muncind mult. Jurnaliștii de investigație au stabilit că lider în topul celor cu averi de milioane este președintele raionului Soroca. Pentru anul trecut, socialistul Veaceslav Rusnac și concubina acestuia, Alla Pilipețcaia, au declarat o avere de 5,6 milioane de lei. Rusnac a refuzat să ofere declarații jurnaliștilor.
Presa informează că un val de praf a afectat și Republica Moldova. Conform Administrației Române de Meteorologie, un nor dens de praf din Asia Centrală a traversat atât Moldova, cât și România. Praful provenind din deșertul Karakum se va îndepărta parțial de țara noastră pe 5 septembrie, potrivit aceleași surse.
Iar realitatea.md propune povestea lui Igor Șișianu, care a renunțat la cariera sa în IT pentru a deschide un atelier de tâmplărie în orașul Cantemir. După ce a obținut un grant european, Șișianu a investit banii în achiziționarea echipamentului necesar pentru prelucrarea lemnului. Atelierul său se specializează în tâmplărie manuală cu lemn natural. Deși nu este o activitate simplă și specialiști în domeniu sunt rari, Igor lucrează împreună cu soția sa pentru a dezvolta acest proiect.