Social

Calendarul Zilei // Trei ani fără actorul Ion Caramitru

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 5 septembrie.

1698: Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

1905: Războiul ruso-japonez a luat sfârșit prin semnarea tratatului de la Portsmouth.

1939: Japonia și Statele Unite își declară neutralitatea în "războiul european".

1940: Se semnează Acordul dintre URSS și Germania privind evacuarea persoanelor de naționalitate germană de pe teritoriul Basarabiei și a Bucovinei de Nord pe teritoriul Germaniei.

1940: Regele Carol al II-lea suspendă Constituția din februarie 1938 și cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

1944: Armata română oprește ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei.

1944: Belgia, Țările de Jos și Luxemburg constituie Benelux.

1946: Italia recunoaște limba germană, alături de limba italiană, ca limbă oficială. Locuitorilor le este permis să revină la vechile nume, de dinaintea italienizării forțate practicate de regimul Mussolini.

1980: Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume.

S-au născut:

La 5 septembrie 1858, în localitatea Pleșești, județul Vaslui, s-a născut Alexandru Vlahuță, scriitor român, autorul cărții „România pitorească”. În aprilie 1880 Alexandru Vlahuță publică primele poezii în revista „Convorbiri literare”, iar în anul 1884 se întâlnește cu Mihai Eminescu, de care îl va lega o profundă prietenie. În timpul Primului Război Mondial a locuit la Iași, apoi la Bârlad, unde era vizitat de tineri scriitori pe care îi îndruma cu solicitudine, printre aceștia fiind și Vasile Voiculescu. În anul 1919 Alexandru Vlahuță este distins cu Marele Premiu al Academiei pentru volumul „Poezii”, apărut în 1915. La 19 noiembrie același an Alexandru Vlahuță se stinge din viață, la București, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

1946: Freddie Mercury, solistul trupei Queen

Au decedat:

1997: Maica Tereza, misionară catolică de origine albaneză, laureată a Premiului Nobel

2021: La vârsta de 79 de ani a decedat actorul român Ion Caramitru. Celebrul actor a fost internat cu o lună înainte, după ce a acuzat o stare febrilă. Era director al Teatrului Național București și președinte al Uniunii Teatrale din România. Actorul Ion Caramitru s-a născut la București, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Bernard Shaw și alții. A interpretat roluri principale în 40 de filme. În lunga sa carieră a fost recompensat cu numeroase premii și distincții. A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestațiilor anticeaușiste din București. În fruntea unei coloane de manifestanți, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunțat pe postul național de televiziune înlăturarea dictaturii. La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii. În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Național din București, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa "Eduard al III-lea" de Shakespeare.

2021: Ivan Patzaichin, multiplu campion român, olimpic și mondial la caiac-canoe

La 5 septembrie este marcată Ziua internațională a carității. A fost aleasă pentru comemorarea Maicii Tereza, care, potrivit ONU, a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1979, "pentru munca depusă în lupta pentru depășirea sărăciei și a nesiguranței, care constituie amenințări la adresa păcii". În Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă, adoptată în septembrie 2015, Organizația Națiunilor Unite recunoaște că eradicarea sărăciei în toate formele și dimensiunile ei, este cea mai mare provocare globală și o cerință indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult