Social

Secția ilegală de chirurgie estetică din Spitalul Ministerului, desființată. Nemerenco: Toate echipamentele au dispărut

Secția clandestină de chirurgie estetică din cadrul Spitalului Ministerului Sănătății nu mai activează. Mai mult, toate echipamentele utilizate pentru operațiile ilegale au dispărut, a anunțat ministra Ala Nemerenco. Șefa ministerului a precizat că a sesizat organele de drept, menționând că întreaga situație, considerată „un caz penal”, va fi investigată.

„În acest spital, din păcate, au fost identificate foarte multe încălcări, începând cu formarea salariilor, realizarea procedurilor de achiziții publice. A fost identificată o secție de chirurgie plastică care era totalmente ilegală, clandestină, nu figura în nomenclatorul Ministerului Sănătății, nomenclatorul de paturi, de activitate în organigramă. Desigur, ea nu mai activează. Mai mult decât atât, acolo au dispărut toate echipamentele cu care se realizau operațiile. Noi am făcut și niște verificări. Mai multe detalii, cu regret, nu o să vă pot da, pentru că întreg raportul Comisiei de anchetă merge spre CNA și procuratură. Sunt sigură că va urma o investigație, deoarece este un caz, de fapt, penal. Pentru a nu prejudicia ancheta ulterioară, nu o să vin cu mai multe detalii”, a declarat ministra Sănătății.

Am contactat-o pentru un comentariu pe vicedirectoarea medicală Natalia Nicolau. Angajații instituției medicale au declarat că aceasta este plecată și că urmează să revină „în câteva ore”.

Recent, Ala Nemerenco a declarat la o emisiune televizată că, în cadrul secției care activa ilegal și care nu există oficial, se făceau „operații estetice de tot felul, care costă mii de euro”. Am încercat atunci să aflăm de la Ministerul Sănătății în ce perioadă a activat secția respectivă, ce prejudiciu a fost adus statului, câți angajați ai instituției medicale au fost atrași în această schemă și ce s-a întâmplat cu ei după deconspirarea acesteia. În răspunsul primit, Ministerul Sănătății a precizat că „din moment ce materialele sunt remise pe adresa Procuraturii, Ministerul Sănătății nu poate oferi informații mai detaliate, doar generale pentru a nu prejudicia procedurile ulterioare de anchetă”.

Procuratura Generală și cea Anticorupție au precizat pentru „Teleradio-Moldova” că, deocamdată, nu a recepționat nici o adresare în acest sens.

Amintim că directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Igor Curov, a fost suspendat din funcție la sfârșitul lunii iulie. Potrivit ministrei Ala Nemerenco, acesta a fost demis pentru că ar fi blocat o sumă impunătoare de bani, venită de la parteneri internaționali.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult