Termenul „Transnistria”, interzis în stânga Nistrului. Reacția Biroului de reintegrare: „O inițiativă inutilă”
Inițiativa autorităților autoproclamate din stânga Nistrului de a interzice utilizarea termenului „Transnistria” în calitate de denumire a regiunii este „inutilă” și „contraproductivă”, în actualul context regional, potrivit unei declarații a Biroului de reintegrare pentru „Teleradio-Moldova”. Reacția vine după ce așa-zisele autorități de la Tiraspol au votat un proiect în acest sens, înaintat de liderul de facto Vadim Krasnoselski.
Biroul politici de reintegrare a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că astfel de discuții pe marginea toponimiei „nu vor facilita apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului și nu vor accelera procesul de negociere pentru reglementarea conflictului transnistrean”.
„Reamintim că termenul ”Transnistria” apare în discursul public cu mult înainte ca nazismul ori fascismul să fi existat. El e fixat și în Declarația de Independență a Republicii Moldova (”SUBLINIIND dăinuirea în timp a moldovenilor în Transnistria - parte componentă a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru;...”), dar și în alte acte normative (incl. Legea Nr. 173 din 22 iulie 2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului (Transnistria), chiar dacă pentru uz oficial în ultima vreme se folosesc mai curând termenii „regiunea transnistreană”, „stânga Nistrului” sau „raioanele de est ale Republicii Moldova”.
Inițiativa de a interzice termenul „Transnistria” este, mai degrabă, „un gest simbolic”, a declarat analistul politic Ion Tăbârță pentru „Teleradio-Moldova”. Expertul susține că această măsură ar urmări, de fapt, să consolideze așa-numita „statalitate” în rândul cetățenilor din regiune. Impactul său asupra terminologiei folosite în cadrul negocierilor rămâne, însă, incert, mai consideră analistul politic.
„Mai degrabă este un gest simbolic, nu cred că cumva se va schimba substanțial în ceea ce privește acest termen. Vom vedea cum va fi în procesul negocierilor, când el va fi reluat, pentru că în acte, de regulă, este folosit termenul „Transnistria” și mai puțin Republica Moldova folosește termenul „Republica Moldovenească Nistreană””.
Precizăm că așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a votat un proiect, înaintat de liderul de facto Vadim Krasnoselski, potrivit căruia termenul „Transnistria” este echivalat în stânga Nistrului cu noțiunile „fascism” și „nazism”.
În cazul în care așa-zisele prevederi nu vor fi respectate, persoanele fizice riscă amendă de până la circa 360 de ruble transnistrene sau chiar arest pe un termen de până la 15 zile. Pentru funcționari, amenda se dublează, iar pentru persoanele juridice amenda depășește 9 mii de ruble transnistrene.