„Farmacie în satul tău” va ajunge, din septembrie, în 18 localități din Republica Moldova
„Farmacie în satul tău” va ajunge, din septembrie, în 18 localități din țară, a anunțat Dragoș Guțu, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1. Proiectul ar urma să fie extins, până la sfârșitul anului, în alte 40 de localități.
„La ora actuală avem 21 de farmacii complet funcționale, care lucrează și deservesc populația din satele respective. Este vorba despre o populație de 40 000 de locuitori, aproximativ. Ne propunem pentru luna septembrie deschiderea a încă minimum 18 farmacii. Deci vom ajunge să avem la 1 octombrie în jur de 40 de farmacii, iar calculele prealabile ne vorbesc despre faptul că până la sfârșitul acestui an suntem în curs să deschidem alte 40 de farmacii, adică ne apropiem de cifra de 80 de sate”, a spus Dragos Guțu.
Un aspect esențial al proiectului este caravana dedicată, care nu doar monitorizează funcționarea fiecărei farmacii, dar și colectează reacții de la cetățeni, susține directorul AMDM. Guțu a precizat că proiectul a fost conceput pentru a răspunde nevoilor reale ale locuitorilor, iar feedbackul direct al acestora este esențial pentru succesul inițiativei.
„Ideea caravanei constă în faptul că pe lângă monitorizarea fiecărei farmacii, ea presupune și colectarea unor reacții de la cetățeni. Ele sunt foarte și foarte pozitive. Sunt niște exemple clare cum calitatea vieții fiecărui cetățean s-a modificat odată ce are o farmacie în sat. Dar, de asemenea, ne străduim să vorbim cu ei și să-i întrebăm dacă există și lucruri care nu merg foarte bine sau eventual trebuie să fie îmbunătățite. Scopul caravanei constă în colectarea de reacții de la cetățeni, fiindcă acest proiect a fost elaborat pentru ei, și doar ei pot să fie cele mai obiective persoane în cazul dat”, a conchis Dragoș Guțu.
Proiectul „Farmacie în satul tău” a fost lansat la începutului acestui an de către Guvern. Scopul proiectului este asigurarea cu medicamente esențiale a populației din zonele rurale ale Republicii Moldova.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în prezent, în Republica Moldova, din cele 1477 de sate, doar în 418 există farmacii licențiate.