Revista Presei // Progresul R. Moldova de aderare la UE și opiniile despre legea controversată de la Tiraspol
Rezultatele vizitei premierului polonez Donald Tusk în Republica Moldova, progresul țării în procesul de aderare la Uniunea Europeană, și opiniile despre legea controversată de la Tiraspol, care amendează pentru utilizarea termenului „Transnistria”, sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Vizita premierului polonez, Donald Tusk, în Republica Moldova demonstrează o deschidere fără precedent a Uniunii Europene față de țara noastră, transmite Moldova 1. Potrivit expertului în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru, vizitele frecvente ale oficialilor europeni la Chișinău, inclusiv cea a lui Tusk, demontează mitul conform căruia Republica Moldova nu este așteptată în Uniunea Europeană. De asemenea, expertul a menționat că, pe lângă sprijinul manifestat, vizita lui Tusk aduce și un mesaj de condiționalitate. Iar Viorica Țîcu, expertă la Institutul European de Studii Politice din Moldova, a evidențiat rolul Poloniei în sprijinirea inițiativei Parteneriatului Estic din 2009.
Republica Moldova avansează în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar cu pași mici, conform unui raport de monitorizare realizat de experți independenți, scrie TVR Moldova. Potrivit Centrului Analitic Independent „Expert-Grup", cele mai mari progrese au fost înregistrate în domeniul securității, în timp ce libertatea de exprimare rămâne o problemă majoră. Comisia Europeană recomandă îmbunătățirea acestui aspect, însă raportul evidențiază problemele din sectorul media, cum ar fi lipsa transparenței și abaterile de la Codul deontologic, este de părere directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu. Presa din Republica Moldova a obținut un scor de doar 2 din 5 în raport.
TV8 relatează opinia Biroului de Reintegrare cu privire la inițiativa legislativă din stânga Nistrului, care interzice utilizarea termenului „Transnistria”. Biroul consideră că această inițiativă este inutilă și contraproductivă în contextul actual. „Nu credem că aceste discuții despre toponimie vor ajuta la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului sau la accelerarea negocierilor pentru reglementarea transnistreană”, se arată în declarație. Legea prevede amenzi de la 400 la peste 10.000 de lei moldovenești și privarea de libertate timp de 15 zile.
Iar Ziarul Național publică opinia editorialistului Nicolae Negru, care consideră că interzicerea unui toponim este „cel puțin stupidă”. Negru argumentează că, înainte de a interzice denumiri, ar trebui revizuite regulile actuale de formare a toponimelor în limba română. El subliniază că, dacă ar fi aplicat „logica primitivă și absurdă” a lui Krasnoselski, ar fi trebui să fi interzise și denumirile „RASSM” și „Ucraina”, deoarece în aceste regiuni au avut loc tragedii istorice majore, cum ar fi înfometarea a 30 de mii, respectiv 3,9 milioane de oameni în anii 1932-1933.
Radio Chișinău propune un interviu cu ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov care a menționat că țara noastră ar trebui sa fie vigilentă în fața unor posibilele provocări din partea Rusiei care ar putea pune în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și a Ucrainei. Analistul Ion Tăbârță a declarat pentru Radio Chișinău că întărirea relațiilor energetice cu România este crucială pentru integrarea Republicii Moldova în spațiul energetic european.
Republica Moldova este suspectată de risipă nejustificată a asistenței financiare oferite de contribuabilii din SUA și Uniunea Europeană, potrivit reprezentantului rezident al IOED în Moldova și Ucraina, Fiodor Ghelici, transmite IPN. Acesta a afirmat că statul ar fi cheltuit aproximativ 300 de milioane de lei, din care o mare parte au fost alocate pentru proiecte inutile, cum ar fi o parcare de 13.000 de metri pătrați destinată camioanelor, care acum este acoperită de buruieni, în condițiile unei limite de greutate pentru vehiculele care traversează zona.
Agora scrie despre modificările aduse programului de compensații pentru perioada rece a anului. În locul recalculărilor din facturi, toți beneficiarii vor primi bani direct. Ministrul Muncii, Alexei Buzu a declarat că noul program va fi „mai eficient, simplu și ușor de accesat". La fel ca în anii anteriori, cetățenii care vor să beneficieze de aceste compensații trebuie să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md.