Economic

Directorul Companiei Energocom: Republica Moldova este pregătită de noul sezon rece

Republica Moldova este pregătită de noul sezon rece, iar cetățenii vor avea acces la resurse energetice, a asigurat directorul Companiei Energocom, Victor Bînzari, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Aceasta în condițiile în care la 1 ianuarie expiră actualul acord privind tranzitul gazelor naturale de la Gazprom prin Ucraina, fapt ce vizează direct țara noastră. Totodată, reprezentanții sectorului energetic spun că deocamdată nu există premise ca tarifele la energia electrică sau la gazele naturale să crească.

În prezent, țara noastră colaborează cu cel puțin 10 companii de peste hotare de la care poate achiziționa gaze naturale, a declarat directorul Companiei Energocom, Victor Bînzari.

Clar că la moment o să fie o situație un pic mai dificilă, dar noi credem că o să facem față, pentru că, după cum am spus, relațiile noastre, contractele care sunt active la ora actuală, ne permit să aducem gaz din mai multe părți, din mai multe surse și cred că asta o să ajute să depășim orice criză. Eu nu văd premize pe partea de energie electrică, pe partea de gaze naturale, eu cred că colegii de la MoldovaGaz cunosc mai bine. Noi, cel puțin, vedem totuși o creștere mică de preț, sperăm că, în viitorul apropiat, atunci când volumele necesare de a fi consumate în perioada rece sunt mult mai mari, prețul să fie mai jos decât cel preconizat și asta înseamnă că nu va fi necesar de a face modificări la tarife”, a spus Victor Bînzari.

Termoelectrica este pregătită de sezonul rece în proporție de 70-80 la sută, a precizat directorul interimar al întreprinderii, Iurie Razlovan. Totodată, acesta nu exclude și folosirea păcurii în cazuri extreme.

Agent termic o să livrăm, energie electrică o să producem. În caz că vor fi deficiențe, noi suntem pregătiți să intervenim cât mai rapid posibil ca să reparăm toate deficiențele respective. Plus la asta, teoretic, clar lucru că nu putem să știm, credem că tariful deocamdată este unul echilibrat și stabil”, susține Iurie Razlovan.

Și directorul general interimar CET-Nord, Marian Brînză, asigură că întreprinderea este pregătită pentru noul sezon rece.

Costul gigacaloriei la Bălți este 2.245 lei, când a fost ultima actualizare la tarif în 21 martie 2024. Urmează să depunem următoarea cerere de actualizare și, în funcție de calculările prezentate și de decizia ANRE, va fi aprobat următorul tarif. Deocamdată, nu avem certitudinea clară care va fi următorul tarif, deoarece urmează să mai achiziționăm gaze naturale pentru sezonul viitor”, a menționat Marian Brînză.

Aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii din stânga Nistrului depinde de cooperarea cu Gazprom, spune expertul de la Comunitatea Watchdog, Eugen Muravschi.

Noi trebuie să avem un scenariu în care să fim pregătiți să asigurăm regiunea transnistreană cu gaz și cu energie electrică în cazul în care Rusia va opri robinetul la propriu. Noi avem capacitățile legale și tehnice ca să asigurăm regiunea transnistreană cu resursele energetice necesare. Problema este că regimul de acolo nu plătește pentru gaz, tarifele lor sunt foarte mici. Dacă nu greșesc, la energie electrică sunt de vreo patru ori mai mici, la gaz - de vreo nouă ori mai mici. Și populația de acolo nu și-ar permite peste noapte să plătească tarife la preț de piață. Respectiv, va trebui de găsit o soluție”, a declarat Eugen Muravschi,

Precizăm că, anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat la Radio Moldova că gazul rusesc poate ajunge în regiunea transnistreană și după expirarea, în 2024, a actualului acord privind tranzitul gazelor de la Gazprom prin Ucraina.

În ciuda incertitudinii, Parlicov a asigurat că Republica Moldova este pregătită pentru orice scenariu. Chișinăul nu va obstrucționa livrarea gazelor rusești către malul stâng al Nistrului, spune el, însă responsabilitatea deciziei finale revine Federației Ruse.

Citește mai mult