Laura Codruța Kövesi, sfat pentru procurorii anticoruptie: „Suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă”
Reforma justiției din Republica Moldova nu poate fi oprită sau amânată din cauza resurselor financiare „insuficiente” sau a infrastructurii imperfecte. Afirmația a fost făcută de procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kövesi, în contextul în care, timp de câteva luni, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, insistă pe lângă autorități să fie atribuit un nou sediu pentru instituția pe care o conduce, pentru a eficientiza lupta împotriva corupției din țara noastră. Kövesi susține că este esențial ca instituțiile să își îndeplinească responsabilitățile cu „curaj și perseverență” în ciuda tuturor dificultăților.
Schimbările nu se vor face peste noapte, în procesul de luptă împotriva corupției este nevoie de mobilizarea tuturor, inclusiv a societății, susține procurorul-șef al Parchetului European.
„Suflecați-vă mânecile și apucați-vă de treabă. Niciodată n-o să ai ca instituție bugetul perfect, resursele perfecte, clădirea perfectă, legislația perfectă. În cele din urmă trebuie să-ți faci treaba, indiferent de modul de organizare sau legislație. Până la urmă ajungem în modul în care procurorii, judecătorii și polițiștii își fac treaba cu curaj și perseverență. Lupta cu corupția este un proces continuu. Dacă această reformă a avut loc și s-au luat anumite măsuri de ordin administrativ, cu siguranță că se va schimba ceva”, susține Laura Codruța Kövesi la TV8.
În 2016 și 2023, Parlamentul a votat legi care prevăd că Guvernul va asigura Procuratura Anticorupție cu un sediu. PA susține că un nou sediu este necesar pentru a asigura suport operativ pe dosarele de corupție de nivel înalt. În caz contrar, PA spune că ar putea fi supusă riscului de a fi blocată toată activitatea instituției.
Până acum, au fost examinate mai multe opțiuni, clădiri din proprietatea statului. Acestea, însă, fie nu le-au convenit procurorilor, fie rezidenții s-au opus, cum a fost în cazul Academiei de Științe a Moldovei.
Pe 1 august, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că Executivul continuă să caute un imobil pentru Procuratura Anticorupție, dând asigurări că va fi găsit „un sediu optim și adecvat pentru noii angajați ai Procuraturii Anticorupție”.
În prezent, Procuratura Anticorupție se află în clădirea Centrului Național Anticorupție, unde angajații procuraturii ocupă 40 de birouri, cu o suprafață de 950 de metri pătrați.