Politic

Consiliul Europei a lansat primul tratat global privind inteligența artificială și drepturile omului, semnat inclusiv de R. Moldova

Consiliul Europei a intrat în istorie cu primul tratat global obligatoriu din punct de vedere juridic privind inteligența artificială și drepturile omului. Convenția-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept a fost deschisă pentru semnături, începând din 5 septembrie, în cadrul unei conferințe a miniștrilor Justiției din statele membre ale Consiliului Europei, desfășurată la Vilnius. Printre țările semnatare se află și Republica Moldova.

„Marcăm împreună un moment important privind angajamentul Republicii Moldova de a se alinia la standardele europene și internaționale de inovații orientate spre oameni. Prin semnarea Convenției-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept, Republica Moldova își reafirmă dedicarea pentru un viitor în care tehnologia să servească umanității, și nu invers”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a subliniat necesitatea de a valorifica beneficiile inteligenței artificiale, reducând în același timp riscurile.

„Valorile Consiliului Europei sunt eterne. Prin urmare, este foarte important să acționăm împreună pentru a le implementa și pentru a răspunde provocărilor de astăzi. Fără îndoială, inteligența artificială are un mare potențial de a ne îmbunătăți viața. Vedem că aceste schimbări au loc deja. Cu toate acestea, nu ar trebui să uităm de riscurile care apar. Nu putem ignora acest lucru”, a menționat Marija Pejčinović Burić.

Tratatul promovează progresul și inovarea în domeniul inteligenței artificiale, gestionând în același timp riscurile pe care aceasta le poate prezenta pentru drepturile omului, democrație și statul de drept.

Documentul a fost semnat de țări mici precum Republica Moldova, Andorra, Georgia, Islanda, San Marino, Israel, dar și de Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii și de Uniunea Europeană.

Citește mai mult