Memoria suferinței: La Mereni a fost organizat un tur pietonal internațional pe locurile de unde au fost deportați localnicii
Satul Mereni, Anenii Noi, a devenit parte a unui proiect european de comemorare a victimelor regimului totalitar comunist. În contextul tragicei a 85-a aniversări de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, aici a fost organizat un tur pietonal internațional pe locurile de unde au fost deportați localnicii. Acțiunea, inițiată în Polonia în 2017, s-a extins și în alte țări europene marcate tragic de consecințele pactului din 23 august 1939. Satul Mereni din Republica Moldova intră în premieră în acest tur al suferinței comune.
Istoricul Gheorghe Postică, originar din Mereni, a fost ghidul turului prin patru locații. A relatat despre dramele consătenilor săi, care au suferit din cauza regimului de ocupație sovietică.
„Vechile case care se aflau aici nu mai există, au fost demolate”
Oamenii din Mereni au fost deosebit de receptivi la eveniment.
„Un eveniment important deoarece de la noi au fost ridicate foarte multe familii, printre care au fost și buneii mei cu mămica mea”;
„Particip la acest eveniment deoarece sunt interesat de istoria strămoșilor noștri deportați”;
„Oamenii nu uită nimic la noi!”
Turul a început în curtea Complexului memorial în aer liber consacrat victimelor deportărilor și represiunilor staliniste din Mereni.
„Ne bucurăm să fim gazda acestui eveniment. În calitate de Asociație a foștilor deportați și deținuți politici, precum și Complex memorial în aer liber din Mereni, ne-am alăturat acestei inițiative și cred că vom organiza în fiecare an asemenea tururi”, a spus Gheorghe Postică.
Și-au împărtășit experiența reprezentanții țărilor europene care organizează astfel de tururi comemorative.
„Acest proiect a fost inițiat de Muzeul memorial Sybir din Bialystok, Polonia, și a fost conceput nu doar ca o comemorare a victimelor deportărilor, ci și a tuturor celor care au avut de suferit în urma represiunilor politice”, a declarat directorul Muzeului Bialystok, Wojciech Sleszynski.
*„Evenimentul se extinde, devine internațional. În acest an, au participat câteva țări europene: pe 21 august a avut loc la Riga, Letonia; pe 23 august - la Vilnius, Lituania, la Bialystok, Polonia - pe 24 august și, astăzi, 8 septembrie, - la Mereni”, a spus directorul Centrului de cercetare a genocidului din Lituania, Adunas Bubnys.
„Am ales să fim parte din acest proiect pentru a fi voce comună cu Polonia, Letonia, Estonia, Lituania în a vorbi despre consecințele dramatice ale pactului Ribbentrop-Molotov pentru acest spațiu al Europei. În acest fel, facem încă un pas spre edificarea unei memorii comune europene”, spune coordonatoarea proiectului Ludmila Cojocaru.
„Este un exemplu extraordinar pentru alte localități, fiindcă la Mereni de mai mulți ani se organizează diferite manifestări legate de tragedia asta”, a declarat directorul Muzeului național de istorie, Eugen Sava.
După ce au depus flori la Crucea comemorativă dedicată victimelor represiunilor staliniste, participanții au asisitat la inaugurarea expoziției „Copilăria în Gulag" la Muzeul de Istorie din Mereni.