Social

Calendarul Zilei // Interpretul Ion Suruceanu împlinește astăzi 75 de ani

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 9 septembrie.

La 9 septembrie 1776, Congresul Continental a aprobat noua denumire a Americii - „Statele Unite ale Americii” în locul denumirii „Coloniile Unite” adoptată de Congres la 7 iunie 1775. Declarația de Independență a fost prima dată când a fost folosit numele „Statele Unite”. Abrevierea „U.S.” apare în documentele lui George Washington în 1791, iar „USA” apare pentru prima dată în 1795. Însă, timp de încă doi ani după declarația de independență, denumirea „Statele Unite ale Americii de Nord” a fost utilizată oficial; cuvântul „Nord” a fost exclus prin decizia Congresului Continental din 1778. Congresul Continental, a adoptat în 1777 o rezoluție care stabilea aspectul drapelului american, care avea 13 dungi albe și roșii și 13 stele, în funcție de numărul primelor colonii unite. Ulterior, s-a decis ca numărul de dungi să rămână neschimbat pentru totdeauna și să se adauge încă o stea în onoarea fiecărui stat nou, care în prezent sunt în număr de 50.

1791: Washington, D.C., capitala Statelor Unite, este numită după președintele George Washington.

1850: California a devenit cel de-al 31-lea stat american.

1886: S-a adoptat, la Berna, prima Convenție internațională pentru protecția operelor literare și artistice.

1911: A fost efectuată prima cursă poștală cu avionul în Europa.

1991: Tadjikistanul și-a declarat independența față de URSS.

S-au născut:

La 9 septembrie 1936, în satul Sadâc din raionul Cahul, s-a născut Nicolae Sulac, vestitul intrepret de muzică populară din Republica Moldova. Nicolae Sulac și-a început activitatea artistică în 1959, în cadrul Capelei corale „Doina”. În anul 1965 a devenit solist al Ansamblului „Fluieraș”. În anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al Ansamblului „Lăutarii”. În decursul activității sale artistice Nicolae Sulac s-a învrednicit de cele mai prestigioase premii, distincții și titluri ale Republicii Moldova. În 2002, cu un an înainte de moarte, Nicolae Sulac a creat un fond de susținere a muzicii populare. A decedat la Chișinău, la 8 aprilie 2003. În anul 2007 a apărut post mortem albumul cu melodiile mult îndrăgitului Nicolae Sulac, „La o margine de drum”.

La 9 septembrie 1949 s-a născut interpretul, Ion Suruceanu. A venit pe lume în localitatea Suruceni, Ialoveni. În copilărie și-a dorit să devină sportiv, însă, în adolescență s-a îndrăgostit de muzică. La începutul carierei, majoritatea melodiilor pe care le interpreta, erau din repertoriul lui Dan Spătaru. După ce a cântat în formația „Noroc”, condusă de Mihai Dolgan, timp de zece ani, Ion Suruceanu a activat în diferite colective muzicale: interpret în Orchestra de Muzică Ușoară „Bucuria”, solist al formației „Contemporanul”. Pe parcursul celor peste 50 de ani de carieră, a lansat albume de un succes răsunător, a înregistrat sute de piese devenite șlagăre, cutreierând nenumărate scene ale lumii. I s-au conferit titlurile: „Artist Emerit”, „Artist al poporului”, „Meritul Civic”. În 2004, Ion Suruceanu este decorat cu „Ordinul Republicii”.

Sărbători:

Ziua lucrătorului din organele Securității Statului.

Ziua Mondială a frumuseții.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult