Ungaria prin ochii unui moldovean: Oleg Damașcan despre schimbările politice și economice din ultimii 40 de ani
A fost martorul transformărilor care au modelat Ungaria de la perioada socialistă până la etapa finală a procesului de aderare la Uniunea Europeană. Vorbim despre moldoveanul Oleg Damașcan, care a cunoscut pentru prima dată această țară în 1984 și care de-a lungul anilor i-a devenit a doua casă. Stabilit la Budapesta, Oleg a trăit și a lucrat în diverse sectoare, observând îndeaproape impactul statutului de membru al Uniunii Europene asupra economiei, educației, dar și asupra pieței muncii. Într-un interviu recent, el a împărtășit din impresiile sale asupra acestor transformări și a accentuat importanța acestui proces și în cazul Republicii Moldova, care, crede el, va avea doar de câștigat.
Aventura lui Oleg Damașcan a început în 1984, când a mers la Budapesta pentru studii. După absolvire, s-a întors acasă, dar a revenit în Ungaria. Primele sale experiențe profesionale în capitala ungară au fost în domeniul bancar. A muncit în perioada 1995-2001 în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria. Ulterior, a făcut tranziția spre sectorul privat, iar din 2003 până în prezent lucrează la o companie petrolieră. Timp de 40 de ani de trai în Ungaria, moldoveanul a urmărit îndeaproape evoluția politică, economică, dar și socială a țării.
„Am trăit împreună cu poporul maghiar trei perioade de fapt. Noi am prins perioada socialistă până în 89, după aia alegerile, parcursul capitalist al Ungariei și, din 2004, la 1 mai, aderarea la Uniunea Europeană”, a relatat Oleg Damașcan.
Aderarea Ungariei la UE a adus o serie de schimbări, inclusiv în structura economiei, și a contribuit la integrarea acesteia în piața europeană. Investițiile externe și accesul la fonduri europene au stimulat dezvoltarea sectorului auto, susține Oleg Damașcan.
„Ungaria poate concura în industria de construcții a mașinilor cu așa țări ca Slovacia, alte țări, unde tot în mare măsură au fost ademenite companiile constructoare de mașini”, spune moldoveanul.
Un alt domeniu cheie, în care s-au observat schimbări este cel al educației. Calitatea studiilor superioare a crescut semnificativ, prin intermediul fondurilor și programelor europene de dezvoltare.
„Dacă e să vorbim de nivelul superior de învățământ, el a devenit mai prestigios decât era până la aderare. În instituțiile ungurești, în universități sunt mai mulți lectori, profesori invitați din străinătate, care nu vin să predea permanent, dar ca invitați. Adică este posibilitatea de a preda materie occidentală, aici, în Ungaria”, a menționat bărbatul.
Schimbări importante sunt notabile și pe piața muncii, susține Oleg Damașcan.
„Procesul acesta el de-acum e în două părți. Nu numai pleacă încolo, dar și se întorc înapoi. După aderare, Ungaria a devenit și centru unde s-au plasat mai multe organizații internaționale care își trimiteau și reprezentanții lor care lucrau aici, dar și era implicată forța de muncă de pe loc. Această simbioză a adus-o anume Uniunea Europeană”, a relatat Oleg Damașcan.
Moldoveanul este încrezător că Republica Moldova va reuși să devină membră a Uniunii Europene, dar că e nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi, inclusiv al celor din diasporă.
„Alt viitor Moldova nu poate avea. Noi vom pleca acasă, indiferent de apartenența Republicii Moldova. Noi trebuie să contribuim fiecare. Eu cred că rolul diasporei din Vest tot crește cu evoluția noastră spre UE. Fiecare trebuie să își facă, să își îndeplinească rolul lui, acolo unde se află. El de la locul lui poate să aducă mai mult folos decât acasă”, a menționat moldoveanul.
Potrivit datelor livrate de diplomația moldovenească din Ungaria, în prezent, pe teritoriul acestui stat, locuiesc aproximativ 550 de cetățeni ai Republicii Moldova.