Condiții precare pentru solicitanții de azil politic la centrul de cazare al IGM. Raportul ombudsmanului
Solicitanții de azil politic în Republica Moldova se confruntă cu condiții precare la centrul de cazare al Inspectoratului General pentru Migrație (IGM). Este constatarea avocatului poporului, Ceslav Panico, care a publicat raportul special referitor la evaluarea procedurilor de preluare a cererilor de azil pe Aeroportul Internațional Chișinău și condițiile Centrului de cazare. Documentul scoate la iveală o serie de lacune care duc la încălcarea drepturilor omului.
Raportul de evaluare pune accent pe lipsele din cadrul Centrului de cazare pentru solicitanții de azil, unde au fost constatate mai multe probleme. Printre acestea, necesitatea unor reparații urgente și lipsa accesibilității spațiilor pentru persoanele cu dizabilități sau pentru mamele cu copii mici.
Raportul de evaluare evidențiază deficiențele semnificative din cadrul Centrului de Cazare pentru Solicitanții de Azil, subliniind o serie de probleme. Printre acestea se numără necesitatea unor reparații urgente, precum și lipsa accesibilității adecvate pentru persoanele cu dizabilități sau pentru mamele cu copii mici.
„Evident că aceste centre sunt mai bune decât o parte din penitenciare sau multe alte centre, dar nu sunt la nivelul standardelor europene la care noi tindem. Vorbim despre accesul la baie, apă potabilă, avem în vedere și cazarea propriu-zisă, camerele în care urmează să fie cazate persoanele, accesul chiar și la acel cearșaf, plapume”, a declarat Ceslav Panico.
În urma monitorizărilor efectuate, Avocatul Poporului a evidențiat și o serie de lacune procedurale în activitatea Poliției de Frontieră, care pot conduce la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.
„Atunci când o persoană vine în Republica Moldova și spune că vrea să fie azilant sau vrea să depună o solicitare de azil, această cerere trebuie să fie preluată nemijlocit mai departe de Inspectoratul General de Migrație. La moment, aparent există un filtru din partea Poliției de Frontieră prin care ei mai întâi preiau și apoi analizează din punct de vedere practic și apoi oferă Inspectoratului General de Migrație, ori interacțiunea directă ar trebui să fie după standarde internaționale”, a mai spus Panico.
Contactați de Moldova 1, reprezentanții Inspectoratului General de Migrație, cât și cei ai Ministerului Afacerilor Interne nu au răspuns la telefon pentru a oferi un comentariu.