Social

A fost lansată prima linie de sortare și ambalare a prunelor, caiselor și piersicilor din raionul Călărași

Astăzi a fost lansată prima linie de sortare și ambalare a prunelor, caiselor și piersicilor în satul Nișcani, raionul Călărași. Astfel, producătorii pot livra pe piața europeană cantități mai mari de fructe, gata împachetate. Această tehnologie avansată asigură și selectarea fructelor în funcție de mărime, culoare și calitate.

Muncitorii spun că în prezent lucrul a devenit mai ușor și, totodată, reușesc să sorteze și să ambaleze un volum mai mare de fructe.

„Munca este cu mult mai ușor față de cum era anterior. Anterior era mai greu, oleacă, dar acum s-a ușurat foarte mult. Se făcea cu manual, acum e automatizat. Puneam frunzele manual, cântărea manual, totul manual”

„Acum tot face linia asta. Da, mai rapid, mai bine, mai ușurel. Mă rog, nu ridici toate nu... E foarte bine, foarte. Se dezvoltă țara noastră”

Potrivit producătorilor, prunele ajung pe piața din Uniunea Europeană. Linia de sortare și ambalare a fost foarte necesară din cauza cererii tot mai mari, a specificat managerul de vânzări al unei companii, Zinaida Plămădeală.

„Cu linia care aveam manuală putem să sortăm până la 20 de tone de prune în 8 ore, într-un schimb de lucru. Cu această linie putem să dublăm cantitatea, adică ar veni un 35, 40 de tone. Asta în dependență de calitatea produsului, care este alterat, atunci se schimbă un pic indicii, dar în medie cam așa ar veni. Dacă să vorbim de ambalaj de 1 kg, de caserolă din plastă sau din carton de 1 kg, atunci sunt în jur de 70-80 de unități per minut. Exportăm în Uniunea Europeană, preponderent Italia, Austria, Germania, Polonia și multe alte țări. Adică ele sunt doar niște hub-uri, de unde mai departe sunt distribuite”, spune Zinaida Plămădeală.

Autoritățile vor continua să adapteze legislația la necesitățile fermierilor, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Potrivit lui, această linie ar putea fi utilizată și de producători mai mici, pentru a-și spori gradul de dezvoltare.

„Deci noi, în continuare, dacă vrem să fim o Republică Moldova, cu fructe de calitate și cu gust deosebit, să ne cunoască într-adevăr o lume întreagă, să cumpere producția noastră, noi, fără astfel de linii de sortare, de ambalare, noi nu putem să mergem înainte. Și fără a implementa niște standarde de calitate, ce aici s-a disputat și anterior. Pentru aceasta, trebuie să începem să implementăm, prin cooperare, nu doar între producători agricoli, dar cooperarea cu mediul asociativ. Horticultura înseamnă plus valoare. Plus valoare asta înseamnă dezvoltarea unui business și a menține cumva populația în Republica Moldova”, a declarat Vasile Șarban.

Linia complet automatizată de sortare și ambalare a prunelor a costat 850 de mii de dolari, dintre care 56 de mii dolari constituie sprijinul oferit de USAID. În 2024, Republica Moldova a reușit să înregistreze un record istoric la volumul de caise exportate - 13 mii de tone. În perioada iulie-august, țara noastră a exportat 17,7 mii de tone de prune din recolta anului 2024.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult