Social

Revista presei // Opiniile privind rechemarea lui Oleg Vasnețov din funcția de Ambasador al Rusiei în Republica Moldova

Opiniile privind rechemarea lui Oleg Vasnețov din funcția de Ambasador al Rusiei în Republica Moldova, progresele înregistrate în procesul de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, și rezultatele investigațiilor privind persoanele care au divulgat materialele de examen. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Realitatea.md publică opinia lui Lilian Carp, președintele comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, despre rechemarea lui Oleg Vasnețov din funcția de Ambasador al Rusiei în Republica Moldova. Carp afirmă că schimbarea ambasadorului nu va modifica esențial mesajele și acțiunile Federației Ruse. Potrivit lui, indiferent cine va fi numit în această funcție, politica promovată de Rusia și obiectivele Ministerului Afacerilor Externe rusesc în Republica Moldova și în regiunea balcanică vor rămâne aceleași.

Procesul de evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor avansează mai lent decât s-a anticipat, potrivit ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, scrie IPN. Oficialul explică că întârzierile sunt cauzate de volumul mare de informații pe care membrii comisiilor de evaluare trebuie să le analizeze. Mihailov-Moraru a subliniat că procurorii și judecătorii care nu vor trece evaluarea vor fi înlocuiți de tineri specialiști, iar Institutul Național de Justiție va avea rolul de a pregăti noua generație de judecători și procurori.

Moldova 1 informează că screeningul în domeniul justiției a avansat la următoarea etapă în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ministrul Justiției din Letonia a subliniat importanța reformării sistemului judiciar din Moldova, considerând că aceste schimbări sunt esențiale pentru transformarea țării într-un stat prosper. În paralel, ministra Justiției din Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat că, luna viitoare, Comisia Europeană va examina și va comunica directivele care trebuie implementate la Chișinău.

Presa informează că șase profesori au fost sancționați pentru divulgarea materialelor de examen. Potrivit Ministerului Educației, în sesiunea 2024, măsurile de securizare a testelor au permis Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare să identifice rapid instituțiile de învățământ implicate în scurgerile de informații. Datele colectate au fost transmise Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției.Publicarea subiectelor pentru examene se sancționează cu amendă între 1.500 și 12.000 de lei.

Viața în Uniunea Europeană poate fi mai complexă decât pare la prima vedere, dar că apartenența la UE rămâne cea mai bună opțiune pentru o țară în regiune, este de părere premierul slovac, Robert Fico, transmite newsmaker.md. Fico a adăugat că Slovacia este dispusă să împărtășească experiența sa, mai cu seamă în domeniul agricol și de mediu, pentru a sprijini Republica Moldova în procesul său de integrare europeană.

Presa a reflectat și despre perchezițiile efectuate în cadrul unei investigații penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, grupurilor de inițiativă și concurenților electorali, precum și despre spălarea de bani. Ziarul de Gardă dezvăluie că, în timpul urmăririi penale, s-a descoperit că fondurile suspecte erau direcționate către membri ai organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice afiliate oligarhului fugar Ilan Șor. Aceștia erau remunerați lunar din surse neclare, neînregistrate în evidența contabilă, pentru activități legate de viitoarele alegeri prezidențiale, inclusiv participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest. Transferurile de bani, variind între 10.000 și 155.000 de ruble (echivalentul a 1.800 – 27.900 de lei), se realizau prin diverse platforme financiare naționale și internaționale. Activistii primeau doar jumătate din suma transferată prin aplicația PSB, restul fiind reținut de președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat în retragerea fondurilor.

TV8.md publică reacția Ministerului Infrastructurii cu privire la posibila suspendare a primarului de Bălți, Alexandru Petkov. Petkov a refuzat să autorizeze reparația podurilor de pe centura orașului, argumentând că nu poate semna documentele fără soluții de ocolire pentru podurile ce necesită reconstrucție. În replică, Ministerul Infrastructurii clarifică faptul că scopul autorităților nu este demiterea primarului, ci asigurarea respectării legii, subliniind că acțiunile sunt destinate să constrângă legal edilul pentru încălcările legale comise. Lucrările de reabilitare vizează podul de peste Răut și cel care trece peste calea ferată. Acestea au fost construite în anii 60 și nu au avut parte niciodată de reparații capitale. În acest scop, din bugetul de stat au fost alocate 60 de milioane de lei.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult