Externe

Prima dezbatere prezidențială din SUA: Acuzații dure și replici personale

Prima dezbatere prezidențială din 2024 din Statele Unite între fostul președinte Donald Trump și actuala vicepreședintă Kamala Harris a avut loc ieri, 10 septembrie, în Pennsylvania. Confruntarea a fost marcată de schimburi aprinse de replici pe teme precum imigrația, dreptul la avort și economia. Aceasta ar fi singura dezbatere față în față programată între cei doi, înaintea alegerilor prezidențiale americane, notează BBC.

După un început tensionat, discuțiile au devenit rapid aprinse și personale, Donald Trump părând tot mai defensiv, în timp ce moderatorii dezbaterii aduceau verificări cu fapte reale după unele afirmații ale sale. Kamala Harris a adus în discuție dimensiunea mulțimii la mitingurile sale, în timp ce Donald Trump a descris-o din nou pe vicepreședintă drept „marxistă”, subliniind că administrația sa a „distrus” economia.

În mod repetat, Trump a încercat să lege întrebările privind politicile interne de imigrație, la un moment dat vorbind despre istoriile deja demistificate privind migranți care mănâncă animale de companie. „Țara noastră este pierdută, suntem o națiune în eșec. Și s-a întâmplat în urmă cu trei ani și jumătate, vom sfârși în al treilea război mondial. Ca să ajung la alt subiect - ce au făcut ei țării noastre permițând milioanelor și milioanelor de oameni să intre în țara noastră și priviți ce se întâmplă în orașe de peste tot din SUA”, a spus Trump, în timpul dezbaterii.

Între timp, Harris a încercat să amintească telespectatorilor despre diversele procese în instanță cu care se confruntă Donald Trump: „Când negi, când din nou și din nou sunt procese pe care le-ai pierdut, te face să te întrebi că poate, în candidatul din dreapta mea nu avem temperamentul sau capacitatea de a nu fi confuz în legătură cu faptele reale. Acest lucru este profund tulburător, iar poporul american merită ceva mai bun”.

În privința politicii externe, Kamala Harris a spus că liderii mondiali „râd” de Donald Trump, iar el a vrut doar să „îi impresioneze pe autocrați”.

Fostul lider de la Casa Albă a răspuns afirmând că crizele geopolitice din ultimii ani nu s-ar fi întâmplat dacă el ar fi fost președinte. În privința Ucrainei, Trump a refuzat să răspundă dacă el crede că Kievul ar trebui să câștige războiul, în timp ce Harris a apărat sprijinul militar acordat de SUA Ucrainei.

Citește și:

Corespondență//Ce este „Marea Înlocuire”, teoria conspiraționistă franceză folosită în campania lui Trump

Biden explică de ce s-a retras din cursa pentru președinție, invocând necesitatea apărării democrației

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult