Politic

Maia Sandu a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la aliați. Expert: Republica Moldova ar putea primi asemenea sisteme, dar nu în timpul apropiat

Republica Moldova a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi, încercând astfel să-și consolideze capacitățile militare pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, dar eforturile Rusiei de a destabiliza țara au eșuat până acum, a declarat, joi, președintele Maia Sandu.

Facebook
Sursa: Facebook

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană", a declarat Maia Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

*„Înțelegem că Ucraina este o prioritate și ar trebui să primească aceste sisteme, dar sperăm să primim și noi câteva”, a spus Maia Sandu. Ea a adăugat că țara sa va avea nevoie de cel puțin aceeași sumă - 600 de milioane de euro - ca sprijin bugetar în 2023 ca și anul trecut, pentru a-și proteja populația de efectele inflației.

Solicitarea de către șefa statului a unor sisteme de supraveghere și apărare aeriană este una motivată, reieșind din situația actuală de Securitate - a declarat pentru Radio Moldova Directorul Școlii Doctorale „Științe militare și de securitate”, Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, Marin Butuc. Potrivit lui, Republica Moldova ar putea primi asemenea sisteme, dar nu în timpul apropiat, deoarece acum prioritară este Ucraina.

„Solicitarea o consider motivată și în contextul evoluției evenimentelor tragice din statul vecin. Aflându-ne cu un război la hotar, am fost și noi expuși de mai multe ori unor traversări nemotivate de rachete. Totodată, revent, pe data de 14 ianuarie, rămășite ale unei rachete, care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova sunt dovezi clare ale unor necesități de consolidare pe segmentul acesta de supraveghere, dar și de apărare antiaeriană. Sunt mai multe etape pe care e necesar să le urmărim pentru a putea face o prognoză în sensul posibilității de a primi sau nu a primi sisteme de supraveghere și apărare antiaeriană. Prioritară în acest context rămâne a fi Ucraina”, a mai spus Marin Butuc.

Amintim că anterior autoritățile au declarat în mai multe rânduri că Republica Moldova trebuie să-și fortifice capacitățile de apărare, în condițiile riscurilor de securitate din regiune. În același timp, Chișinăul precizează că modernizarea armatei nu înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate.

Uniunea Europeană a anunțat la sfârșitul lunii iunie acordarea unei finanțări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în vederea întăririi capacităților forțelor sale armate în domeniul comunicațiilor și al luptei împotriva atacurilor cibernetice. Ajutorul european nu presupune armament.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult