Calendarul Zilei // Un an fără primul președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 13 septembrie.
1501: Michelangelo începe lucrarea sa vestita, statuia lui David. Este o lucrare incredibilă, pe care toată lumea o recunoaște, probabil, cea mai celebră sculptură din lume. Numele lui David a fost tradus în latina biblică drept „fortis manu, sive desiderabilis”, unde „fortis manu” înseamnă „mână puternică”. Statuia lui David are înălțimea de cinci metri și cântărește 5.572 kg. Statuia a fost sculptată dintr-o singură bucată de marmură, care mai fusese achiziționată de două ori înaintea lui Michelangelo, de artiști care nu au mai putut să prelucreze blocul de piatră. Marmura a stat abandonată timp de 25 de ani înainte ca Michelangelo să înceapă să lucreze la ea timp de doi ani. Patru ani mai târziu, Michelangelo a fost însărcinat să lucreze la Capela Sixtină. Inițial, statuia lui David trebuia să fie amplasată pe acoperișul domului catedralei din Florența. Cu toate acestea, pentru că lucrarea a uimit pe toată lumea prin frumusețea ei, planul a fost abandonat, astfel încât sculptura să poată fi apreciată de oricine de aproape. În fiecare an, opt milioane de oameni vizitează Galleria dell’Accademia, locul unde se află statuia lui David, din acest motiv, statuia este restaurată frecvent.
1584: În Spania se finalizează, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale.
1724: Sfințirea Mănăstirii Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat. În 1984 întregul ansamblu al Mănăstirii a fost dărâmat.
1788: Orașul New York devine prima capitală a Statelor Unite.
1929: Pentru prima dată a fost prezentată publicului penicilina.
1949: S-a născut interpreta, Margareta Ivanuș. A început să cânte de la vârsta fragedă de 5 ani. Absolvește în anul 1964 liceul „Spiru Haret” de la București, România. Apoi familia se mută la Gomel, Belarus, unde a studiat la Colegiul de Muzică „N.Sokolovski”. De-a lungul carierei sale Margareta Ivanuș a colaborat cu mai mulți compozitori, însă cîntecele lui Eugen Doga i-au devenit talisman. În anul 1992, ea a fost distinsă cu Premiul Mare, la Festivalul-concurs „Crizantema de aur”, din Târgoviște, România, devenind așa numita Regina Romanțelor. Este decorată cu Ordinul Republicii în anul 1999.
1968: Albania părăsește Pactul de la Varșovia.
La 13 septembrie 2023 a decedat Mircea Snegur. Primul președinte al Republicii Moldova, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani, la ora 23.30, fiind în ultimii ani grav bolnav. Născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifănești, județul Soroca, Snegur a devenit președinte al RSS Moldova la 3 septembrie 1990, fiind numit în funcție de Sovietul Suprem al fostei republici sovietice. A condus Republica Moldova spre independența proclamată la 27 august 1991. Totodată, sprijinea, la 31 august 1989, proclamarea limbii române în calitate de limbă de stat. A deținut funcția de președinte al Republicii Moldova de la 3 septembrie 1990, până la 1 decembrie 1996.