Social

Cercetătorii din R. Moldova și România vor beneficia de 90 de milioane de lei pentru proiecte comune de cercetare și inovare

Oamenii de știință din Republica Moldova și România pot participa la un nou apel de granturi pentru proiecte de cercetare. Inițiativa este la a doua ediție, iar în acest sens, guvernele ambelor state au alocat un buget total de aproximativ 90 de milioane de lei, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit oficialului, aceste proiecte comune vor intensifica și mai mult colaborarea dintre instituțiile de cercetare, precum și schimbul de bune practici și transferul de cunoștințe între comunitatea științifică din România și cea din Republica Moldova.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

„Proiectele care urmează a fi depuse vor fi eligibile pentru următoarele domenii științifice, între acestea: digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, bioeconomie, cultură, creativitate, societate incluzivă și securitate civilă. Cercetătorii din majoritatea instituțiilor de cercetare din Republica Moldova vor avea posibilitatea să participe la aceste proiecte. Durata unui proiect va fi de până la 24 de luni.”

Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că participanții la grant pot obține cel mult 3 milioane de lei pentru un proiect, iar ulterior aceste inovații pot fi prezentate pieței. Oficialul a subliniat că cercetarea și digitalizarea în România ocupă un segment important la dezvoltarea economică a țării.

„Îi așteptăm pe cei mai buni oameni de știință pe care îi are Republica Moldova și România să lucreze împreună. Împreună cu universitățile de pe ambele maluri ale Prutului, împreună cu companiile și instituțiile de cercetare private pentru a defini cu adevărat industriile care pot să aducă plusvaloare”.

Precizăm că la prima ediție a concursului de granturi au fost depuse 179 de proiecte comune de cercetare, dintre care 38 au fost selectate. Bugetul total a constituit peste 76 de milioane de lei.

Citește mai mult