Externe

Ciclonul Boris aduce vreme extremă: Europa Centrală se pregătește pentru cele mai grave inundații din ultimele decenii

Țările din Europa Centrală se pregătesc pentru inundații severe care se preconizează că vor lovi Republica Cehă, Polonia, Austria, Germania, Slovacia și Ungaria în cursul weekendului, în legătură cu trecerea ciclonului Boris, transmite AP.

Autoritățile cehe au ridicat bariere metalice și ziduri de protecție din saci de nisip, în timp ce apa a fost eliberată din baraje pentru a face loc în rezervoare. Locuitorii au fost avertizați să se pregătească pentru posibile evacuări. Unele evenimente publice planificate pentru weekend au fost anulate la cererea autorităților, inclusiv meciuri de fotbal.

„Trebuie să fim pregătiți pentru cele mai rele scenarii”, a declarat prim-ministrul Petr Fiala după o reuniune a comitetului central de criză al guvernului său. „Ne așteaptă un weekend dificil.”

Europenii centrali sunt deosebit de precauți deoarece unii experți au comparat prognoza de weekend cu inundațiile devastatoare din 1997 din regiune, numite de unii inundațiile secolului.

Tusk, care s-a întâlnit cu pompierii și alți oficiali din domeniul situațiilor de urgență, a declarat că prognozele nu sunt „excesiv de alarmante”. „Nu există niciun motiv de panică, dar există un motiv pentru a fi pe deplin mobilizați”, a subliniat el.

Serviciul german de meteorologie a avertizat cu privire la precipitații abundente în zone întinse ale țării, inclusiv în Alpi, unde sunt așteptate ninsori abundente și vânturi puternice la altitudini mari.

Meteorologii din Austria și Slovacia au declarat că unele părți ale țărilor lor ar putea înregistra până la 200 de litri de apă pe metru pătrat în următoarele zile.

Postul austriac de televiziune ORF a declarat că precipitațiile ar putea determina creșterea nivelului Dunării la maximul ultimilor cinci sau chiar zece ani.

Precipitațiile ar putea fi mai abundente decât cele care au devastat Europa Centrală în 2013, considerate atunci unice în ultimii o mie de ani, avertizează site-ul slovac de prognoze meteorologice imeteo.sk.

Schimbarea vremii a venit după un început de septembrie fierbinte în regiune. Oamenii de știință au înregistrat cea mai caldă vară consemnată vreodată pe Pământ, depășind un record stabilit cu doar un an în urmă.

Citește mai mult