Politic

Statele Unite impun noi sancțiuni pentru interferențele Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă, acuzate de implicare în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova. Printre acestea se numără sprijinul oferit oligarhului fugar Ilan Șor și interferențe în alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat sancțiuni care vizează, printre altele, compania media pro-Kremlin „Russia Today” (RT) și ANO „Evrazia”. Potrivit Departamentului de Stat, personalul RT ar fi sprijinit direct, cu acordul guvernului rus, activitățile lui Ilan Șor timp de mai mulți ani.

„Folosindu-și vastele resurse secrete, RT va coordona, aproape sigur, cu serviciile de informații ruse pentru a manipula rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din octombrie 2024 în favoarea Moscovei”, se arată în declarația oficială.

Și ANO „Evrazia” ar fi pus în aplicare un plan de influențare a viitoarelor alegeri din Republica Moldova. Conform sursei citate, aceasta a orchestrat un mecanism de transfer de fonduri în țară sub pretextul „asistenței umanitare”. În realitate, acești bani ar fi fost utilizați pentru o campanie de cumpărare de voturi în favoarea candidaților pro-Kremlin, menită să submineze procesele democratice din țara noastră.

De menționat că „Evrazia” a fost fondată de fosta contabilă a Primăriei Orhei, în mandatul de primar al lui Șor, Nelli Prutenco. Aceasta a fugit la Moscova, acolo unde în prezent se ascunde și oligarhul fugar, în 2022, pentru a se ascunde de o anchetă despre presupusa finanțare ilegală a fostului partid condus de Șor, scos în afara legii. Europa Liberă a scris, recent, că organizația, fondată în aprilie 2024, timp de mai multe luni organizează călătorii pentru sute de tineri din Republica Moldova la Moscova. Aceștia ar fi ademeniți și „educați” să promoveze vectorul euro-asiatic.

„Acționăm împotriva lor din cauza activităților lor secrete de influență”, a anunțat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

SUA subliniază că aceste măsuri sunt menite să sprijine Republica Moldova în eforturile de protejare a integrității alegerilor, planificate pentru 20 octombrie. „Vom continua să colaborăm îndeaproape cu guvernul Republicii Moldova pentru a susține democrația și poporul său”, au adăugat Blinken.


Amintim că, în luna iunie, guvernele Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii au emis o declarație comună, avertizând asupra tentativelor Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova. Cele trei guverne au declarat atunci că Moscova urmărește să provoace tensiuni sociale și să orchestreze proteste, în special dacă scrutinul nu va fi câștigat de un candidat pro-rus.

SUA, Canada și Marea Britanie au transmis atunci un mesaj ferm către Moscova, avertizând că nu vor tolera încercările acesteia de a se amesteca sau submina procesele democratice din Republica Moldova. În declarația comună, se menționează și angajamentul de a continua eforturile de a-i trage la răspundere pe cei implicați în schemele Kremlinului, prin care se finanțează în secret activități menite să destabilizeze țara noastră.

În acest context, reamintim că atât fugarul Ilan Șor, cât și mai multe persoane afiliate lui, printre care deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, au fost incluse pe listele de sancțiuni internaționale, inclusiv cele impuse de Statele Unite ale Americii.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult