Social

Calendarul Zilei // 64 de ani de la fondarea Organizației Statelor Exportatoare de Petrol

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 14 septembrie.

cursdeguvernare.ro
Sursa: cursdeguvernare.ro

1472: Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria de Mangop, a doua soție a domnitorului Domnului Moldovei. După cinci ani de văduvie, Ștefan cel Mare avea să se recăsătorească cu o prințesă ortodoxă, dintr-o ramură a neamului Paleologilor bizantini, anume familia princiară de Theodoro-Mangop. Noua doamnă a Moldovei se înrudea cu țarii bulgari. Cununia lui Ștefan cel Mare cu Maria Asanina a avut loc în zi de sărbătoare, de Înălțarea Sfintei Cruci, cu dezlegare de la mai-marii bisericii, pentru că era zi de post. Această căsnicie nu a fost de durată, Ștefan rămânând din nou văduv peste. Prințesa bizantină a murit la 19 decembrie 1477 și a fost înmormântată la Putna. De pe urma acestei relații s-au născut doi băieți, Bogdan și Ilie, amândoi au murit la vârste fragede.

1752: Imperiul britanic adoptă calendarul gregorian, sărind 11 zile .

1829: Imperiul Otoman semnează Tratatul de la Adrianopol cu Rusia, tratat care încheie Războiul Ruso-Turc.

1895: Inaugurarea podului peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, care era la acea vreme cel mai lung pod din Europa și al treilea pod din lume.

1901: Theodore Roosevelt a devenit, la 42 de ani, cel mai tânăr președinte al Statelor Unite.

1908: A fost înființată compania "General Motors".

1917: Rusia este proclamată oficial republică.

1955: Konrad Adenauer, cancelarul Republicii Federale Germania, încheie un acord cu Uniunea Sovietică, reluând legăturile diplomatice între cele două state.

1960: S-a constituit "Organizația Statelor Exportatoare de Petrol" (OPEC). Țările exportatoare (Arabia Saudită, Irak, Iran, Kuwait, Venezuela), care produc circa 400 de milioane de tone, adică 38 % din producția mondială, se reunesc la Bagdad în septembrie 1960 și resping scăderea unilaterală a prețului pe baril decisă de marile companii. Ele hotărăsc înființarea OPEC, cu două obiective precise: să unifice politicile petroliere ale statelor membre și să determine mijloacele cele mai eficiente de a le proteja interesele. Din organizație nu făceau parte SUA, URSS, Mexicul și producătorii africani. În prezent OPEC reunește 13 țări în curs de dezvoltare exportatoare de țiței.

S-au născut:

1930: Actrița, Constanța Târțău

1983: Interpretul, Igor Cuciuc

1983: S-a născut cântăreața britanică, Amy Winehouse. A abordat diferite stiluri muzicale. Primul album de studio semnat Amy Winehouse, intitulat Frank este lansat în octombrie 2003 sub egida casei de înregistrări Island Records. Abordarea stilistică a discului cuprinde elemente de muzică jazz și soul, iar versurile cântecelor au fost descrise drept „beligerante, dar foarte sincere”. Albumul Frank a primit recenzii „general favorabile” din partea criticilor de specialitate. În februarie 2004 Amy Winehouse primește două nominalizări la premiile BRIT la categoriile „Cea mai bună interpretă britanică” și „Cel mai bun cântăreț R&B”. Interpreta își face debutul discografic în SUA la data de 13 martie 2007, odată cu lansarea albumului Back to Black. Ulterior Back to Black a primit două discuri de platină și a fost comercializat în peste două milioane de exemplare numai în SUA. Amy Winehouse a decedat pe 23 iulie 2011, la 27 de ani, în locuința sa din Londra, cauza decesului fiind consumul excesiv de alcool. Conform criticii de specialitate, citată de site-ul wikipedia.org, Winehouse era „colosal de talentată din punct de vedere vocal”, având „un glas cu adevărat rar, menit să îmbunătățească viețile ascultătorilor.”

Au decedat:

1982: Grace Kelly, actriță americană, prințesă de Monaco

1993: Geo Bogza, poet și prozator

2009: Patrick Swayze, actor american

În a doua sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Primului Ajutor.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult