Alegeri

Dorin Recean, despre noile sancțiuni impuse de SUA: Toți cei care planifică să submineze statul trebuie trași la răspundere

Toți cei care planifică destabilizări, înainte de alegeri, și încearcă să submineze democrația și statul trebuie trași la răspundere, a declarat premierul Dorin Recean, după ce Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane implicate în activități subversive rusești în străinătate, inclusiv în Republica Moldova, înainte de alegerile din 20 octombrie.

„Noi salutăm orice sancțiuni din mediul internațional care vizează pe cei care încearcă să submineze democrația din RM. Continuăm și noi să acționăm. Trebuie să fie și un semnal de încurajare a sectorului justiției din Republica Moldova pentru ca cei care încalcă legea, cei care planifică destabilizări, cei care încearcă să submineze statul Republica Moldova să fie trași la răspundere.”

Sancționarea tentativelor de subminare a democrației, de interferență în procesul electoral și ingerință externă destabilizatoare a fost salutată și de Ministerul de Externe de la Chișinău, care a precizat, într-un comunicat, că instituțiile Republicii Moldova au făcut față provocărilor anterioare și vor continua să protejeze ordinea constituțională și procesele democratice din țara noastră.

Autoritățile de la Chișinău ar trebui să inițieze dosare penale și să investigheze entitățile și persoanele vizate de noile sancțiuni americane, în frunte cu televiziunea de stat Rossiya Segodnya și propagandistul Kremlinului Dmitri Kiselev, susține expertul Comunității WatchDog Andrei Curăraru.

„Pentru a acționa împotriva reprezentanților acestei organizații și a curma aceste programe, începând cu acele așa-numite proiecte de dezvoltare a infrastructurii, care de fapt erau camuflate ca introducerea acelor ruble rusești în Republica Moldova, trimiterea tinerilor, în special a minorilor, în Federația Rusă. Am văzut că doamna Părutenco este la un nivel sancționată cu propagandistul Kiselev din Federația Rusă, fapt ce arată gradul de interes al SOA față de problemele din Republica Moldova și cumva poate împinge inclusiv sistemul nostru de justiție să facă niște rezultate concrete pe aceste cazuri. Este clar că se cere deschiderea și instrumentarea unor dosare penale în legătură cu cazurile semnalate inclusiv de autoritățile din SUA.

E necesară identificarea organizatorilor acestor scheme de plăți în Găgăuzia, n special acelor care operaționalizează aceste scheme și aduc banii în caș, care ulterior sunt distribuite către cetățenii în aceste regiuni, sancționarea lor în sensul faptelor comise și examinarea posibilității aplicării inclusiv a noilor prevederi legate de trădare de patrie, având în vedere circumstanțele și gravitatea cazului respectiv.

Amintim că Departamentul de Stat al SUA a anunțat, vineri seara, sancțiuni împotriva organizației ANO "Evrazia" și directoarei ei Nelli Parutenko, fosta contabilă a partidului lichidat Șor, pentru sprijinirea eforturilor de influențare a alegerilor moldovene din 20 octombrie. Evrazia, sub conducerea lui Parutenko, este acuzată că, în colaborare cu oligarhul fugar Ilan Șor, a orchestrat o schemă prin care a introdus bani în mod ilegal în Republica Moldova pentru a cumpăra voturi în favoarea candidaților pro-Kremlin, subminând astfel procesele democratice din țara noastră.

În lista sancțiunilor se mai regăsesc de radiodifuziune de stat Rossiya Segodnya, fosta Russia Today, directorul general al acesteia Dmitri Kiselev și organizația asociată TV-Novosti. Potrivit Departamentului de Stat, Russia Today și angajații săi ar sprijini direct, de mai mulți ani, activitățile fugarului Ilan Șor și eforturile guvernului rus de a influența alegerile moldovene din 20 octombrie. Se mai precizează că Russia Today nu este o simplă instituție media, ci o entitate care are capacități cibernetice, colectează informații secrete, face achiziții militare și desfășoară operațiuni de influență, în țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, Africa și America de Nord și de Sud.

Citește mai mult