Creștere semnificativă a apelurilor la 112: Ce probleme sunt raportate cel mai des
Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, numărul solicitărilor la numărul unic de urgență 112 a crescut sâmbătă cu aproape 33%, înregistrându-se până la 523 de solicitări pe oră.
Numărul de apeluri intrate în sistemul informațional automatizat al SIA 112 a fost de aproape 10 mii, iar în intervalul orelor 11:00-19:00 numărul solicitărilor recepționate la numărul de urgență a depășit media de apeluri intrate pe oră și a fluctuat înregistrând la anumite ore peste 500 de solicitări, aproximativ nouă solicitări înregistrate pe minut.
Drept urmare, personalul 112 a lucrat neîntrerupt într-un ritm alert și operativ pentru a organiza eficient operațiile de intervenție.
„Constatăm un procent înalt privind apelurile non-urgente, aproape 4 mii de apeluri recepționate la numărul de urgență au semnalat situații care nu sunt de competența serviciului de urgență. Se pierdeau secunde valoroase în detrimentul oamenilor care aveau nevoie urgentă de ajutor și așteptau în apel pentru că linia era ocupată. Cu referire la natura urgențelor raportate de cetățeni, cel mai des oamenii au semnalat cazuri medicale, cazuri legate de persoane agresive, conflicte, accidente rutiere și situații legate de deblocare și salvare sub influența ploilor puternice: inundații, pomparea apei din locuințe, pivnițe, subsoluri, cabluri electrice rupte, căzute la pământ, drumuri blocate, accidente rutiere neînsemnate”, a precizat Serviciul 112.
Cele mai multe situații de intervenție și salvare, sub influența ploilor puternice, au fost semnalate din localitățile din raioanele de centru și sud: Strășeni, Orhei, Călărași, Ialoveni, Hânceṣti, Cantemir, Leova, precum ṣi din unele suburbii din municipiul Chiṣinău.
Atenționăm că, în zilele următoare, 15 și 16 septembrie, conform prognozei Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe tot teritoriul țării se așteaptă Cod portocaliu de ploi torențiale, izolat puternice, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.
În acest interval de timp, Serviciul 112 recomandă oamenilor să nu iasă din casă sau să călătorească. Sunați cât mai repede posibil la 112 în situația unui pericol grav și iminent asupra vieții, sănătății, mediului și proprietății. Oamenilor li se sugerează să nu ocupe linia cu solicitări care nu necesită intervenția echipajelor specializate de urgență, precum: întreruperile accidentale în alimentarea cu energie electrică, situații legate de intervenția autorităților locale sau informații privind anumite servicii publice.