Cultură

„Casa de pe deal” din Goian – un muzeu plin de istorie

Măsuța rotundă din filmul lui Emil Loteanu „Luceafărul”, la care ospătau Ion Creangă și Mihai Eminescu, obiecte de uz casnic demult uitate, prosoape și năframe înmiresmate cu busuioc, precum și multă dragoste și respect pentru valori spirituale. Asta pot vedea vizitatorii în muzeul și la „Casa de pe deal”, readuse la viață și în circuit cultural de Maria Romanciuc din satul Goian, municipiul Chișinău.

Întâlnirea cu Maria Romanciuc și cu exponatele ce vorbesc despre ocupațiile strămoșilor noștri este o bucurie și o descoperire pentru vizitatorii care-i pășesc pragul casei.

„Maria Romanciuc a avut o viziune foarte coaptă de a păstra niște momente scumpe din viața poporului nostru”, a spus un vizitator.

Cele mai valoroase mărturii ale harului creator al poporului se păstrează în micul muzeu.

„Sunt valori, sunt tradiții, sunt obiceiuri aici, lucruri care fac parte din patrimoniul nostru, și eu cu sfințenie le păstrez”, a declarat Maria Romanciuc, ghid turistic.

În prim plan se află o măsuță rotundă cu istorie: „Cea mai valoroasă pentru mine este această măsuță, o relicvă, aș zice, care în 1986 a făcut parte din filmul „Luceafărul”, capodopera cineastului Emil Loteanu. A doua lucrare a sa realizată aici, în Goian. La această măsuță era Ion Creangă, stăpânul acestei gospodării, cu Tinca sa, foarte elegantă, foarte drăguță, și oaspetele Mihai Eminescu. Iată la această măsuță a fost primit Mihai Eminescu. O păstrăm cu sfințenie. Noi mai avem măsuțe rotunde, dar le folosim afară. Pe aceasta doar în muzeu o păstrăm”, a menționat Maria Romanciuc.

În curtea casei sunt expuse unelte de muncă și de gospodărie, ce reprezintă viața satului de odinioară.

„Curtea de la țară cu toate ustensiile și elementele care făceau această curte cândva frumoasă, iar acum pentru noi așa o amintire scumpă și dragă despre strămoșii noștri”, a precizat Maria Furdui, directoarea bibliotecii din Telenești.

„Totul arată așa ca la bunica”;

„Foarte mult îmi place, așa ceva n-am văzut. Aici tot anturajul, tot peisajul ce ne înconjoară e foarte frumos”;

„Ideal pentru inspirație și pentru a reveni puțin în trecut. Sunt unelte pe care le-am văzut în copilăria mea și care, la moment, chiar m-au readus în copilărie”, afirmă vizitatorii.

Curtea, casa țărănească, muzeul reprezintă proiectul de suflet al Mariei Romanciuc.

„Locul acesta foarte frumos merită țara noastră să-l cunoască și nu doar, și peste hotare lumea ne cunoaște, știe de această localitate Goian. Este un loc frumos, merită să fie promovată aici arta, cultura”, susține Maria Romanciuc.

Binevenite sunt în acest spațiu expozițiile de artă ale tinerei generații, taberele de pictură, recitalurile de cântec și poezie.

Citește mai mult