Social

Care sunt profesiile cele mai solicitate de absolvenții de gimnaziu

Profesiile din domeniile IT, energetică, medicină și educație sunt cele mai solicitate de absolvenții de gimnaziu care își continuă studiile în învățământul profesional tehnic. Potrivit Ministerului Educației, pe lângă posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii în ultimul an de studii, aceștia sunt motivați și de salariile atractive. Reprezentanții colegiilor și școlilor profesionale spun că la cerințele pieței muncii, sunt introduse și programe noi de învățare, mai ales în domeniul energetic.

Meseriile de electronist și mecanic auto sunt cele mai solicitate de elevi la școlile profesionale, în special datorită salariilor atractive, a subliniat secretara de stat de la Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu. La colegii și centrele de excelență, sectorul IT și domeniul energetic rămân a fi cele preferate. Galina Rusu a mai adăugat că se atestă o creștere a absolvenților care aleg meseriile de asistent medical, farmacist și pedagog.

„Dacă e să vorbim despre colegii, atunci la nivel de țară cea mai solicitată profesie rămâne a fi programarea și testarea produselor soft, dezvoltarea de aplicații Web, apoi lista este completată cu domenii din energetică. În lista celor mai solicitate specialități este și asistentul farmacist, asistentul medical, interpretare”.

Ministerul Educației implementează noi programe de studii pentru profesiile care sunt necesare pe piața muncii, a mai adăugat Galina Rusu.

„Am introdus specialități noi - tehnologie și digitalizare în agricultură, eficiența energetică, instruire în conducerea auto, recrutare de resurse umane - specialitate care s-a dovedit a fi necesară, pe când anterior era ascunsă pe undeva”.

În ultimii ani, noi specialități în domeniul mecanicii auto au fost introduse la Școala Profesională nr. 10 din Chișinău, la inițiativa agenților economici, a subliniat directorul instituției, Anatolie Țuțu.

„Dacă luăm electrician-electronist auto, care este o specialitate nouă, introdusă acum câțiva ani, la solicitarea agenților economici. Și au vrut nu doar mecanic auto, dar îndată ce au apărut autoturisme foarte complicate, pline de electronică și electricitate sofisticată, au solicitat o specialitate nouă, care a apărut pe piață. Ei își asumă, de fapt, tot procesul educațional ce ține de instruirea practică a discipolilor în cadrul unităților economice”.

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova activează 81 de centre de excelență, colegii și școli profesionale.

Citește mai mult