Social

Revista presei // Nereguli la construcția Găgăuziyaland și provocările energetice din regiunea transnistriană

Nereguli în construcția Găgăuziyaland; Posibilul faliment în regiunea transnistreană și soluții pentru livrările de gaz, precum și recomandările Republicii Moldova privind derogările temporare de la legislația Uniunii Europene. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

TV8.md publică o investigație despre parcul de distracții Găgăuzyialand. Potrivit sursei citate, acesta a fost deschis fără autorizație de funcționare, iar deschiderea oficială a fost amânată din cauza neregulilor în construcție. Primăria Congaz ar fi eliberat un certificat de urbanism pentru proiect, dar fără avizele necesare de la Administrația de Stat a Drumurilor și de la furnizorul de energie electrică. De asemenea, autorizația de construcție a fost emisă fără evaluarea impactului asupra mediului, un document obligatoriu pentru astfel de proiecte. Deși investiția a fost asociată cu Ilan Șor, construcția a fost sponsorizată de un membru al partidului PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc, se arată în investigație.

Iar Radio Chișinău scrie că odată cu încetarea contractului de tranzitare a gazelor rusești prin Ucraina pe 31 decembrie 2024, gazul gratuit nu va mai ajunge în regiunea transnistreană, ceea ce ar putea slăbi sprijinul Kremlinului pentru Tiraspol. Analistul energetic, Sergiu Tofilat sugerează că Moldova ar putea profita de această situație pentru a avansa în procesul de reintegrare. El subliniază că Transnistria plătește un preț ridicat pentru gazul rusesc – libertatea sa – și denunță ideea că gazul gratuit aduce prosperitate. Tofilat avertizează că, fără sprijinul Kremlinului, regimul de la Tiraspol riscă faliment și crede că Rusia va găsi o soluție pentru a continua livrările de gaz în regiunea transnistreană.

În procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova ar trebui să solicite derogări temporare de la legislația UE, a declarat pentru Moldova 1, fostul negociator-șef pentru aderarea Poloniei la UE, Jan Truszczynski. Oficialul spune că implementarea aquis-ului comunitar necesită foarte mulți bani și investițiile necesare vor trebui eșalonate pe mai mulți ani. El a explicat că abordarea graduală va permite Republicii Moldova să adapteze și să implementeze reformele necesare fără a fi copleșită de costurile imediate și complexe ale conformării totale cu legislația europeană. Truszczynski a mai adăugat că solicitarea de derogări temporare este o practică acceptabilă și precedentă în istoria extinderii UE, care a fost aplicată și altor state candidate în trecut.

Republica Moldova va beneficia de garanții constante din partea României, indiferent de cine va deveni noul președinte al României, afirmă analistul de politică externă Iulian Chifu, scrie deschide.md. El subliniază că vizita recentă a președintelui Klaus Iohannis la Chișinău a întărit și mai mult relațiile bilaterale. În plus, Iohannis va continua să sprijine Republica Moldova în cadrul Consiliului European până la încheierea mandatului său în următoarele trei luni.

Presa relatează despre impactul ploilor abundente din ultimele zile, care a generat intervenții masive din partea salvatorilor, polițiștilor și carabinierilor. Au fost efectuate peste 300 de misiuni pentru a debloca drumurile, a îndepărta arborii căzuți și a pompa apa din gospodăriile afectate. Aproape 30 de persoane, inclusiv 3 copii, au fost evacuate din zonele inundate. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat intervenții în peste o sută de cazuri de pompare a apei din subsoluri și gospodării și în 67 de situații de defrișare a arborilor doborâți de vânt. Intemperiile au afectat peste 30 de drumuri naționale și au inundat mai mult de 20 de trasee.

Iar Observatorul de Nord scrie că din cauza condițiilor meteo nefavorabile, de ploi torențiale și instabilitate atmosferică, la numărul unic de urgență 112, numărul solicitărilor a crescut cu aproape 33%, înregistrându-se până la 523 de solicitări pe oră. Numărul de apeluri intrate în sistemul informațional automatizat al SIA 112 a fost de aproape 10 mii.

Lipsa personalului didactic calificat în grădinițele din Republica Moldova devine o problemă din ce în ce mai gravă, scrie unimedia.md. Această situație afectează negativ educația timpurie a copiilor și pregătirea lor pentru școală, susțin specialiștii. Ministerul Educației informează că anul școlar 2024-2025 a început cu un deficit de 1.800 de cadre didactice în școli și grădinițe. Potrivit aceleași surse, salariul mediu al unui educator este de 6.700 de lei.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult