Revista presei internaționale: O nouă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump; Inundații în Europa
Publicațiile internaționale urmăresc evoluția războiului din Ucraina și constată că Occidentul întârzie să anunțe decizia de a permite Ucrainei să lovească ținte militare din adâncul Rusiei, cu arme livrare de Occident, pentru a nu escalada tensiunile. Între timp, presa străină relatează că serviciile secrete americane ar fi reușit să împiedice o noua tentativă de asasinat asupra candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump. Pe primele pagini ale edițiilor de pe mapamond aflăm și despre consecințele devastatoare ale ploilor care au cuprins Europa Centrală și de Est la sfârșitul săptămânii trecute.
BBC constată că întâlnirea de la Casa Albă a premierului britanic Keir Starmer cu președintele Statelor Unite Joe Biden s-a încheiat fără vreun anunț privind decizia de a-i permite Ucrainei să lovească ținte în adâncul Rusiei cu arme occidentale. Șeful executivului de la Londra a spus, citat de BBC, că negocierile sale cu președintele american Joe Biden au fost de natură strategică, și nu tactică, așa că nu s-a abordat „o decizie anume”. Între timp, după un nou atac al armatei ruse asupra unei zone rezidențiale din orașul Harkov, ministrul de externe al Ucrainei Andrii Sibiha a cerut din nou partenerilor să ridice toate restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei pentru a distruge aerodromurile rusești, bombardierele și punctele de lansare a rachetelor, transmite Ukrinform. Potrivit Reuters, bomba lansată duminică de Rusia a incendiat un bloc din Harkov, ucigând o persoană și rănind alte 42.
Publicația rusă Agentsvo scrie că armata rusă a retras nave din portul Novorossiisk, a doua cea mai importantă bază navală din Marea Neagră. Acest pas ar putea sugera că Moscova consideră deja rezolvată problema ridicării restricțiilor privind utilizarea rachetelor occidentale pentru a lovi ținte în Rusia, comentează publicația. Moscova se teme că aliații occidentali îi vor permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete Storm Shadow, scrie Agentsvo, amintind că navele flotei ruse de la Marea Neagră au fost retrase de la Sevastopol în Novorossiisk, la sfârșitul anului 2023, după ce au fost supuse atacurilor repetate ale armatei ucrainene.
Între timp, presa internațională relatează că agenții serviciilor secrete ar fi reușit să împiedice o nouă tentativă de asasinat asupra candidatului republican la prezidențiale, Donald Trump. ABC news notează că duminică forțele de ordine au reușit să izoleze un bărbat înarmat, prins în apropierea terenului de golf al lui Trump, din Palm Beach, Florida. The New York Times relatează că Donald Trump se afla la câteva sute de metri distanță, când personalul Serviciului Secret a depistat o persoană ascunsă în tufișuri și a deschis focul asupra acesteia. Însuși suspectul nu a reuști să împuște și a fugit de la fața locului cu o mașină fiind reținut uterior, scrie publicația. În tufișurile în care se ascundea suspectul, a fost găsită o pușcă cu lunetă, un aparat de fotografiat și două rucsacuri, scrie NYT cu referire la un raport al Serviciilor Secrete. Incidentul a avut loc loc la aproximativ două luni după ce Trump a fost împușcat în ureche la un miting de campanie în orașul Butler din Pennsylvania, menționează The New York Times.
Publicațiile de pe mapamond descriu inundațiile de proporții care s-au abătut la sfârșitul săptămânii asupra Europei Centrale și de Est. The Guardian scrie că o „Catastrofă de proporții” a luat viața a cel puțin opt persoane în Austria, Polonia și România, alte patru fiind date dispărute în Cehia. În timp ce furtuna Boris continuă să lovească Europa Centrală și de Est, inundațiile au forțat mii de oameni să se evacueze din casele lor. Publicația amintește că zone din Austria, Republica Cehă, Ungaria , România și Slovacia au fost lovite de vânturi și de ploi neobișnuit de puternice începând de joi. Spiegel transmite că cel puțin șase persoane au murit în România, postând imagini cu urmările catastrofale ale inundațiilor care au afectat orașul Galați. Publicația poloneză Gazeta transmite că de luni, cursurile au fost suspendate în peste 350 de grădinițe, școli și instituții din patru regiuni ale țării.
Misiunea de cinci zile pe orbită a echipajului Polaris Dawn al SpaceX s-a încheiat duminică, odată cu aterizarea capsulei Crew Dragon în Golful Mexic, relatează CNN. Capsula, în care au fost transportați patru astronauți, a aterizat în largul coastei Dry Tortugas, în statul american Florida. Misiunea, care a inclus prima ieșire privată în spațiu din lume, este considerată una istorică, în contextul în care a ajuns la o altitudine mai mare decât oricare alta atinsă de om în ultimii 50 de ani – 1.400 kilometri. Totodată, aceasta a fost, în premieră, o misiune finanțată și operată privat. Considerată una dintre cele mai periculoase etape ale unei misiuni spațiale, întoarcerea pe Pământ a prespus efectuarea așa-numitei „arderi de de-orbitare”. Din cauza presiunii și a frecării provocate de impactul cu aerul, la o viteză de aproximativ aproximativ 27.000 de kilometri pe oră, nava spațială a atins temperaturi de până la 1.900 de grade Celsius. În același timp, echipajul a trebuit să rămână la temperaturi suportabile, fiind protejat de scutul termic al Crew Dragon.