CC a decis: sesizarea deputaților comuniști privind termenul alegerilor prezidențiale, inadmisibilă
Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști cu privire la termenul de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat în cadrul unui briefing președinta CC Domnica Manole.
Curtea a declarat că textul „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui" din articolul 135, alineatul 2 din Codul electoral vizează alegerile prezidențiale organizate în cazul expirării mandatului de patru ani și nu afectează prevederile constituționale referitoare la vacanța funcției de președinte.
„Cadrul temporal stabilit de articolul 90 alineat 4 din Constituție vizează alegerile prezidențiale organizate în cazul în care a intervenit vacanța acestei funcții. Funcția de președinte al R. Moldova devine vacantă doar în caz de deces, imposibilitate definitivă de a-și executa atribuțiile, demisie sau demitere și presupune încetarea unui mandat în exercițiu”, a explicat Domnica Manole.
Potrivit președintei CC, o practică similară de organizare a alegerilor prezidențiale înainte de expirarea mandatului președintelui în exercițiu a fost acceptată și la scrutinul prezidențial din anul 2020.
„Deși mandatul de patru ani al președintelui ales în 2016 expira pe data de 23 decembrie 2020, alegerile au avut loc în două tururi, pe 1 și 15 noiembrie 2020. Ambele tururi au avut loc înainte de data când expira mandatul președintelui predecesor. Rezultatele au fost confirmate prin hotărârea CC, iar candidatul a depus jurământul pe data de 14 decembrie, și din această dată a intrat în exercițiul funcției”, a declarat Domnica Manole.
Menționăm că sesizarea deputaților comuniști, Vladimir Voronin și Diana Caraman, viza art. 135 alin. 2 din Codul electoral, ce stabilește organizarea alegerilor prezidențiale „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui” și textul „funcție, însă nu mai târziu”. Deputații au contestat, de asemenea, hotărârea Parlamentului care stabilește data de 20 octombrie 2024 ca dată a alegerilor prezidențiale.
Potrivit Constituției, mandatul președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului și până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de Președinte al Republicii Moldova la data de 24 decembrie 2020.
Precizăm că în Republica Moldova alegerile pentru funcția de președinte vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024.