Social

Calendarul Zilei // 18 septembrie: Ziua Internațională a salarizării echitabile

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 18 septembrie.

1851: În SUA a apărut prima ediție a ziarului, The New York Times. Primul număr preciza ideile fundamentale care constituiau crezul echipei editoriale de atunci: știri, informații, cotații bursiere… La 21 aprilie 1861, ziarul a trecut de la edițiile care apăreau de luni până sâmbătă la formula cotidiană completă, incluzând și o ediție de duminică, pentru a oferi o cronică detaliată a Războiului Civil. În 1904, ziarul a primit prima transmisie a unei telegrame fără cablu, care relata o bătălie navală din războiul ruso-japonez. În 1910, a început livrarea prin avion a ziarului la Philadelphia, iar în 1919, un dirijabil a transportat pentru prima oară o ediție a publicației peste Oceanul Atlantic, la Londra. În 2016, The New York Times a câștigat două Premii Pulitzer, pe tema crizei emigranților în Europa și unul pentru reflectarea vieții dure și discriminatorii a femeilor din Afganistanul de după război.

1914: S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralității prietenoase a României, recunoștea dreptul țării vecine asupra teritoriilor locuite de români aflate în Austro-Ungaria.

1931: A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei.

1934: Uniunea Sovietică devine cel de-al 59-lea membru al Ligii Națiunilor, părăsind izolarea sa politică.

1970: A murit chitaristul „Jimi” Hendrix

1991: Drapelul galben-albastru a fost oficial acceptat ca steagul național al Ucrainei. Steagul Ucrainei a fost adoptat oficial pentru prima oară în istorie în 1918 de Republica Populară Ucraineană. Combinația de albastru și galben ca simbol al pământurilor ucrainene provine de la steagul Regatului Galicia-Volhynia folosit în secolul al XII-lea. Ca steag național, bicolorul albastru și galben a fost folosit încă din Primăvara Națiunilor din 1848, când a fost arborat deasupra Primăriei din Lviv. Când Ucraina a fost inclusă în Uniunea Sovietică, a fost folosit steagul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, iar steagul bicolor a fost scos în afara legii. Steagul albastru-galben a fost adoptat provizoriu pentru ceremoniile oficiale în septembrie 1991, după obținerea independenței Ucrainei, înainte de a fi prezentat oficial la 28 ianuarie 1992, de către Parlamentul Ucrainei. Din 2004, Ucraina sărbătorește Ziua Drapelului Național pe 23 august. De la izbucnirea conflictului din Ucraina, steagul ucrainean a devenit peste tot în lume un simbol al luptei pentru libertate și al eroismului.

2014: Scoția votează împotriva independenței față de Regatul Unit, cu 55%

Sărbători:

La 18 septembrie este marcată Ziua internațională a salarizării echitabile. Marcarea acestei zile contribuie la consolidarea angajamentului Națiunilor Unite față de drepturile omului și împotriva tuturor formelor de discriminare, conform site-ului un.org. A fost marcată pentru prima dată la 18 septembrie 2020. În majoritatea regiunilor, femeile sunt remunerate mai scăzută decât bărbații, fiind vorba de o diferență de salarizare de circa 23% la nivel global, conform datelor ONU. Demersurile realizate pentru obținerea egalității între femei și bărbați au proiectat la nivel social un grad de aplicabilitate destul de redus. La ora actuală, obținerea unui salariu egal reprezintă o condiție esențială în privința egalității de gen și a drepturilor omului.

Ziua Mondială a Geologilor

Ziua Internațională de Monitorizare a calității Apei

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult