Inundații devastatoare în Europa Centrală și de Est: cel puțin 19 oameni au decedat
A crescut bilanțul victimelor provocate de ciclonul Boris. Furtuna a cauzat moartea a cel puțin 19 persoane în Europa Centrală și de Est, cu cinci victime în Austria, șapte în România, patru în Polonia și trei în Republica Cehă, iar mai multe persoane sunt în continuare date dispărute.
În orașul polonez Nysa, situația a devenit critică luni, când toți cei 44.000 de locuitori au fost rugați să își părăsească locuințele.
„Această alarmă sună astfel încât oamenii să meargă acasă pentru că urmează un al doilea val. Strada va fi inundată pentru a doua oară. Barajul de la Paszkow s-a rupt”;
„Inundația din 1997 a fost nimic în comparație cu aceasta. Atunci apa era până aici, până la genunchi. Iar acum este atât de mare”, au relatat oamenii.
Situația este la fel de critică și în satele de la frontiera Poloniei cu Republica Cehă. Oamenii spun că au pierdut tot ce au agonisit o viață.
Situația nu este mai bună nici în Republica Cehă, unde apele au înghițit zeci de locuințe, iar peste 13.500 de persoane au fost evacuate. Autoritățile au raportat patru morți, iar alte șapte persoane sunt date dispărute. Despre acest lucru a anunțat azi dimineață premierul țării, după o reuniune extraordinară a cabinetului. Miniștrii au discutat, de asemenea, despre măsurile de ajutor pentru finanțarea reconstrucției.
„Am decis că suntem pregătiți să oferim suficienți bani pentru a reconstrui zonele afectate de inundații. Vom primi informații în următoarele zile cu privire la pagubele reale, la amploarea pagubelor, la ceea ce trebuie făcut din punct de vedere financiar”, a declarat Petr Fiala, premierul Cehiei.
Și în Austria oamenii stau cu frica în sân din cauza ploilor abundente. Situația din zona Tullnerfeld a fost dramatică ieri, când oamenii din șapte localități au fost evacuați. Noaptea trecută, serviciile de urgență din Rust au salvat 200 de persoane din casele lor. 658 de persoane și-au petrecut noaptea într-o sală de adăpost de urgență din Tulln. Salvatorii astăzi au depistat o nouă victimă a ploilor torențiale.
„Din păcate, am depistat astăzi o a cincea victimă, o femeie în vârstă de 81 de ani din Würmla, districtul Tulln. La primele ore ale acestei dimineți, pompierii au găsit-o moartă în casa inundată”, a declarat Hohann Baumschlager, polițist.
Ploile au contenit în România, însă consecințele furtunii încă nu au fost remediate. În 40 de școli, licee și grădinițe din județul Galați, elevii nu au putut merge la cursuri din cauza inundațiilor, care au umplut sălile de clasă cu noroi. Aproximativ 5.000 de elevi sunt afectați de această situație. Mulți copii nu vor avea unde să învețe nici în zilele următoare, până când autoritățile vor găsi soluții.
În cadrul unei conferințe de presă, astăzi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că subiectul pagubelor parvenite de pe urma furtunii este unul important, care trebuie discutat pentru a putea gestiona și interveni în înlăturarea consecințelor.