Social

Atenție la ciuperci! ANSA avertizează asupra riscului de otrăviri

Răcirea vremii și ploile abundente din ultimele zile, au favorizat apariția masivă a ciupercilor, care cresc în număr mare în păduri și alte zone naturale. În această perioadă mulți amatori de ciuperci sunt tentați să le colecteze personal. În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează asupra riscului ridicat de intoxicații alimentare și îndeamnă cetățenii să fie prudenți când aleg să consume aceste ciuperci.

ANSA subliniază că ciupercile trebuie achiziționate doar din locuri autorizate, unde au fost verificate și etichetate corespunzător. Colectarea ciupercilor din flora spontană, în mod neorganizat, sau cumpărarea lor de la culegători neautorizați implică riscuri majore, precizează specialiștii. Printre pericole se numără și apariția speciilor otrăvitoare, care pot provoca intoxicații acute.

Este, de asemenea, important să se evite consumul ciupercilor crude. Respectarea regimului termic, atât la depozitarea cât și la prepararea ciupercilor, este esențială pentru a reduce riscurile.

ANSA mai avertizează că nu există metode sigure de identificare a ciupercilor comestibile bazate pe aspect, miros sau loc de creștere. Testele tradiționale precum fierberea în oțet sau verificarea culorii cepei în timpul gătirii sunt mituri periculoase care pot duce la otrăviri grave. Chiar și cei care se consideră cunoscători în domeniu pot face greșeli cu consecințe fatale, atenționează Agenția.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult