Social

Un nou record de angajări prin ANOFM. De la începutul anului, peste 11 mii de persoane și-au găsit un loc de muncă

Numărul angajărilor, prin intermediul Agenției Naționale pentru ocuparea forței de muncă a înregistrat un nou record: 11 mii de persoane încadrate în câmpul muncii de la începutul anului. Totodată, instituția estimează că până la întâi ianuarie 2025 alte câteva mii de persoane ar putea obține un loc de muncă.

Imagine Simbol
Sursa: Imagine Simbol

Industria prelucrătoare, construcțiile, comerțul, și agricultura au fost cele mai solicitate domenii, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Reformarea instituției, inițiată anul trecut, a contribuit semnificativ la creșterea numărului de angajări. În doar 8 luni și jumătate, numărul persoanelor care și-au găsit un loc de muncă prin intermediul Agenției a depășit media totală de anul trecut, a declarat pentru Radio Moldova, șefa serviciului monitorizare, Oxana Dulghieri. Potrivit acesteia, rezultatul se datorează parteneriatelor cu agenții economici din țară și colaborării cu partenerii externi. Un rol important le-a revenit și campaniilor de informare. Oxana Dulghieri a mai spus că aproape jumătate dintre persoanele angajate sunt foști șomeri.

„Intensificarea lucrului cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, atenția care a început să fie acordată mai sporită acestora, vorbim despre o serie de campanii de informare care au fost implementate cu diferiți parteneri internaționali, organizarea mai multor târguri ale locurilor de muncă și activități de recrutare deja la nivelul de raion - în fiecare din cele 35 de subdiviziuni teritoriale a fost organizat cel puțin câte un târg al locurilor de muncă, iar de activități de recrutare în parteneriat cu agenți economici nici nu mai vorbim”.

De asemenea, pe parcursul acestui an au fost instituite mai multe echipe mobile, care s-au deplasat în localitățile rurale pentru a informa cetățenii despre locurile de muncă vacante din apropiere, a mai precizat Oxana Dulghieri.

„Echipele mobile din cadrul ANOFM, care includ 21 de subdiviziuni teritoriale, sunt dotate cu automobile și se deplasează în localitățile rurale unde transportul este deficitar, astfel încât persoanele să poată ajunge la subdiviziuni fără a depinde de mijloacele proprii. Acolo se organizează sesiuni de informare, iar în mod direct are loc procedura de intermediere, prin care sunt oferite locurile vacante existente în localitate sau în apropierea acesteia. De asemenea, se stabilesc legături cu agenții economici din localitățile rurale care se confruntă, la rândul lor, cu lipsa forței de muncă”.

Precizăm că joi, la Chișinău, va fi organizat un nou Târg al Locurilor de Muncă. Peste 60 de angajatori vor pune la dispoziție aproximativ 3000 de locuri de muncă vacante. Totodată, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă din municipiul Chișinău va oferta 6000 de joburi.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult