Economic

Expert: Dacă tranzitul prin Ucraina se întrerupe, gazele naturale ar putea ajunge în Republica Moldova prin coridorul transbalcanic din Turcia

În cazul în care s-ar întrerupe complet tranzitul prin Ucraina, gazele naturale ar putea ajunge în Republica Moldova prin coridorul transbalcanic din Turcia - vechea rută prin care a importat România și Bulgaria, înainte să fie ocolită Ucraina, a precizat experta în energetică de la Expert Forum București, Otilia Nuțu, la emisiunea ”În Context” de la Moldova 1. Ea a mai explicat că Rusia are de câștigat mai mult din vânzarea de energie către Europa prin Ucraina, decât Ucraina prin tarife de tranzit pentru gaz și petrol și a anticipat ”negocieri dificile” după 1 ianuarie 2025.

„În eventualitatea în care s-ar întrerupe complet tranzitul prin Ucraina, asta ar însemna că pe dumneavoastră vă interesează cum ar ajunge gazul în Transnistria, pentru că malul drept consumă gaz din alte bărci. Gazul respectiv poate să fie tranzitat prin Turcia și prin coridorul transbalcanic, adică pe vechea rută de gaz prin care importa România și Bulgaria pe timpuri, înainte să fie ocolită Ucraina cu totul. Deci ar exista această capacitate. Însă, pe de altă parte, Chișinăul are o pârghie de negociere mult mai puternică cu Tiraspolul din cauză că un astfel de tranzit s-ar putea face doar cu acordul Chișinăului. Adică, practic, ai o pârghie în plus de discuție”.

Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze Ucraina pentru a ajunge în Europa datorită actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia privind prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024. La rândul său, Uniunea Europeană a declarat că nu vede de ce ar fi nevoie de prelungirea acordului.

Citește mai mult