Social

„5 minute de securitate”: Cine poate apăra Republica Moldova în caz de atac? Răspunsul expertului

Atunci când spațiul aerian al Republicii Moldova este survolat ilegal de rachetele rusești, iar Armata Națională nu are capacitatea de a le detecta și doborî, este firesc să ne întrebăm cine ne poate apăra în situația în care Rusia va încerca să atace cu rachete sau drone Republica Moldova? O întrebare asemănătoare ne-a fost adresată de un cetățean în vox-urile pe care le-am realizat.

ÎNTREBAREA: Tot armamentul care există pe teritoriul României este armamentul NATO, al tuturor, și al Poloniei și al americanilor și al românilor etc. În cazul în care zboară o rachetă (n.r. deasupra Republicii Moldova), NATO o s-o dea jos, sau pur și simplu se vor uita și vor spune că acesta nu este spațiul NATO și nu intervin, având în vedere că în Moldova sunt două milioane de cetățeni NATO?

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor JUC, răspunde la întrebare menționând că, în această situație, există mai multe posibilități, unele foarte cunoscute în spațiul public, altele mai puțin, ținute în secret:

Dacă ne referim la implicarea României sau la posibilitatea de a se implica în scopuri umanitare pentru a asigura apărarea cetățenilor săi, dar, de fapt, a tuturor cetățenilor Republicii Moldova, aici situația este mai degrabă necunoscută decât cunoscută. Deși eu admit că, după actul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, România, împreună cu factorii de decizie euroatlantici, a agreat mai multe planuri, rezultatul acestora este greu de cunoscut. Nu este deloc întâmplător că, în vara acestui an, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat practic pe această problemă; însă, într-o oarecare măsură, timid. Aceasta nu a fost acompaniată de o largă discuție, practic, această problemă cum a apărut, exact așa a și dispărut, deoarece sunt foarte multe necunoscute. În primul rând, factorul decizional-politic: este pregătită România să apere cetățenii săi cu riscul de a se antrena într-un război cu Federația Rusă?

Al doilea factor, cel militar, se referă la dotările pe care România le va utiliza pentru a intercepta rachetele rusești, inclusiv sistemul de apărare antirachetă, sistemul de apărare antiaeriană sau avioanele de interceptare. Astfel, este foarte dificil să avem un răspuns clar. În plus, trebuie să ne întrebăm care va fi opinia publică, pentru că în România există diferite poziții, inclusiv anti-NATO, ale unor partide care se bucură de o anumită susținere. Prin urmare, este foarte greu să spunem că România, cu toată dorința sa de a se implica și de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, va acționa astfel, având în vedere că NATO are temeri de escaladare a conflictului și de transformare a acestui război din Ucraina într-un al treilea război mondial. Așadar, vedem care sunt acțiunile sale. Statele membre NATO asigură Ucraina cu sprijinul necesar, dar în mod direct NATO nu s-a implicat, ceea ce a încercat să promoveze președintele francez Emmanuel Macron, dar această inițiativă a fost practic stinsă, deoarece nu a avut susținere din partea altor state. Problema rămâne foarte importantă, deoarece Republica Moldova, la capitolul securitate și apărare, este foarte vulnerabilă, iar statutul de neutralitate te apără atât cât nu ești atacat cu arme.

Potrivit expertului, așa cum a declarat anterior și președintele român, Klaus Iohannis, România poate ajuta cu instruire și dotări forțelor armate moldovene, dar fiind membră a NATO, nu are modalități de a interveni militar în cadrul unui conflict în sprijinul Republicii Moldova, care și-a asumat un statut de neutralitate.

Întreaga emisiune poate fi urmărită AICI.

Citește mai mult