Social

Aproximativ 400 de agricultori, afectați de secetă, au protestat a doua zi consecutiv în mai multe raioane ale țării. Protestele vor continua la Președinție

Aproximativ 400 de agricultori, afectați de secetă, au protestat a doua zi consecutiv în mai multe raioane ale țării. Tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor, iar un grup de agricultori protestatari vor manifesta mâine în fața Președinției. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii susține că este în căutarea resurselor financiare de la partenerii externi pentru a ajuta agricultorii ajunși în impas.

Agricultorii se arată nemulțumiți de legea specială votată de Parlament săptămâna trecută care prevede, între altele, că timp de 6 luni fermierii vor avea un răgaz pentru a-și restructura datoriile la instituțiile bancare. Ei cer șefei statului să nu promulge această lege votată în grabă și fără consultarea fermierilor și să o reîntoarcă legislativului pentru modificări. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru Teleradio-Moldova că fermierii nu reușesc să achite în jumătate de an datoriile acumulate timp de 2 ani și solicită extinderea termenului de achitare a acestora.

Joi, am anunțat protest în fața Președinției. Domnul Bolea a elaborat această lege care este în detrimentul agricultorilor. Legea nu ne ajută cu nimic și riscăm să falimentăm. Noi am solicitat de la Maia Sandu, să întoarcă legea în Parlament și să fie modificată. O parte din agricultori vor rămâne cu tehnica agricolă la traseu. Cei mai mulți vor veni la Chișinău cu transportul propriu pentru a protesta în fața Președenției. Eu cred că se vor alătura în următoarele zile și alți fermieri, sunete și mesaje am primit din raioanele Florești, Sîngerei, Șoldănești, Ocnița”, a spus Alexandru Bădărău.

Agricultorii care au avut de suferit din cauza secetei în acest an, pot depune dosarele la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură până pe 11 octombrie, a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, ministerul de resort ar putea oferi gratuit cu ajutorul Organizației pentru Alimentație și Agricultură material semincer pentru fermierii din sudul țării.

Până la sfârșitul acestei săptămâni eu voi semna scrisori adresate miniștrilor agriculturii din țările europene. Fiecare țară europeană ar putea transfera o sumă în Fondul de solidaritate pentru agricultura din Republica Moldova, dorim ca într-un mod foarte eficient să acumulăm fonduri".

Vladimir Bolea a mai subliniat că, joi, 19 septembrie, urmează să aibă o discuție cu reprezentanții Consiliului Economic, din care fac parte mai multe asociații ale producătorilor de cereale, inclusiv Forța Fermierilor.

Precizăm că, recent, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru a compensa pierderile suferite de agricultori și a creat mecanismul de renegociere a contractelor cu creditorii. De asemenea, autoritățile de la Chișinău au anunțat că sunt în căutarea resurselor financiare, iar ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a solicitat partenerilor europeni crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare a agriculturii moldovenești.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult