În căutarea consultanței: la ce etapă se află proiectul „Deșeuri Solide Moldova”
La peste un an de la lansarea ambițiosului proiect „Deșeuri Solide Moldova”, autoritățile sunt în procesul de identificare a unei companie de consultanță pentru a face pasul următor. Deși planul sună impresionant, modernizarea întregii infrastructuri de gestionare a deșeurilor în țară, procesul pare să înainteze cu pași mici. Acum, autoritățile speră să găsească specialiștii capabili să aducă expertiza de care Republica Moldova are nevoie pentru a pune în practică strategia națională și a trece la următoarea etapă, identificare unei companii care va proiecta și construi infrastructura necesară.
Acest proiect, care face parte din Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor 2013-2027, are ca obiectiv îmbunătățirea gestionării deșeurilor solide prin crearea depozitelor și modernizarea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor. „Proiectul urmărește punerea în aplicare a strategiei de management al deșeurilor, care prevede construcția a 8 depozite de deșeuri în întreaga țară. Zona 1 se află la sud, iar zona 8 este cea mai nordică,” a explicat managerul proiectului „Deșeuri Solide Moldova”, Alexandru Ambros.
Provocări în implementare
Lipsa de expertiză locală este unul dintre motivele care încetinesc desfășurarea lucrărilor. „Nu avem norme de construcție pentru a realiza depozite de deșeuri sau stații de transfer. Acești specialiști provin din străinătate, deoarece în Moldova nu avem experți în construirea poligoanelor de deșeuri,” a subliniat Ambros.
Implementarea proiectului
Zona de Management al Deșeurilor (ZMD) 1, care include raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga, este a treia zonă în ordinea implementării, după ZMD5, Ungheni, Calarasi si Nisporeni, și ZMD8, Edineț, Dondușeni, Briceni și Ocnița. „ Se va lucra concomitent în toate cele 3 zone, doar cu un mic decalaj,” a explicat Ambros.
În ceea ce privește termenele de începere a lucrărilor de construcție, managerul proiectului a precizat: „În zona 5, estimăm că vom începe lucrările în 2026. În zona 8, lucrările ar putea începe în 2026 sau poate puțin mai târziu, în 2027. Cred că în zona 1 este realist să începem lucrările în 2026-2027,” menționând totodată că mai sunt multe etape de parcurs înainte de începerea efectivă a construcției.
Contextul proiectului
Proiectul „Deșeuri Solide Moldova” face parte dintr-un efort național de îmbunătățire a sistemului de gestionare a deșeurilor, prin regionalizarea serviciilor în 8 zone. În cadrul acestui proiect, Republica Moldova beneficiază de împrumuturi în valoare totală de 50 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Băncii Europene de Investiții (BEI). Aceste fonduri sunt destinate finanțării infrastructurii de colectare, transfer, sortare, compostare și eliminare a deșeurilor, precum și închiderii depozitelor neconforme existente.
Menționăm că BERD oferă Republicii Moldova un grant în valoare de 4,34 milioane de euro, resurse pentru Zona 1, Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Acordul a fost anunțat la Conferința ministerială a Platformei Parteneriat pentru Moldova.