Social

Calendarul Zilei // Actrița italiană Sophia Loren împlinește astăzi 90 de ani

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 20 septembrie.

www.bbc.com
Sursa: www.bbc.com

1459: Prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș. Documentul a fost descoperit în jurul anului 1900. Cetatea București a fost amplasată la intersecția unor drumuri comerciale importante, frecvent folosite de negustori. În timpul domniei lui Gheorghe Ghica (1659-1660), Bucureștiul a devenit capitala Țării Românești. În 1857, Bucureștiul a fost primul oraș din lume în care a fost introdus iluminatul cu petrol lampant. În București se află a doua cea mai mare clădire administrativă din lume - Palatul Parlamentului.

1854: A început Războiul Crimeii, cu o victorie franco-britanică în bătălia de la Alma.

1880: Orașul Buenos Aires este declarat capitala Republicii Argentina.

La 20 septembrie 1934 s-a născut legendară actriță italiană Sophia Loren. Fiica nelegitimă a unei napolitance, Sofia Villani Scicolone numită de moașa sa la naștere „Cel mai urât bebeluș din lume“, a devenit una dintre cele mai frumoase și apreciate actrițe din toate timpurile. În 1950, diva italiană, pe atunci în vârstă de 15 ani, a pornit, alături de mama sa, spre Roma. Un an mai târziu, frumoasă adolescentă obținea primul său rol, în filmul, „Quo Vadis“, nominalizat de nu mai puțin de opt ori la premiile Oscar. A participat la mai multe concursuri de frumusețe printre care și Miss Italia, unde a câștigat titlul de Miss Eleganza, titlu creat special pentru ea. Apariția ei pe coperta celebrei reviste Life Magazine în 1955 marchează începutul carierei internaționale, datorită frumuseții sale precum și a talentului său înnăscut de actriță. La 90 de ani, actrița continuă să vadă lumea precum un loc plin de frumusețe, având tot timpul o atitudine pozitivă lipsită de pesimism.

1946: Festivalul de Film de la Cannes se reia după o întrerupere de șapte ani în timpul celui de-al doilea război mondial.

1980: A început războiul dintre Irak și Iran.

1986: A decedat Nicolae Testemițanu, un reputat chirurg și om politic moldovean. S-a născut la 1 august 1927 în satul Ochiul Alb, județul Bălți. În anul 1951 absolvește Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. În același an este admis la Catedra de chirurgie generală a ISMC, în paralel, activând ca medic în Secția de chirurgie a Spitalului Raional din Rîșcani. La vârsta de doar 32 de ani, este numit rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Testemițanu reușește să deschidă facultățile de Stomatologie, Perfecționare a Medicilor, Medicină Preventivă și Farmacie. În anul 1963 Nicolae Testemițanu este numit în funcția de ministru al Sănătății al RSSM. Fiind ministru a elaborat strategii orientate spre consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecționarea formelor și metodelor de organizare a asistenței medicale acordate populației. A publicat peste 220 de lucrări științifice, inclusiv 15 monografii. Sub conducerea lui Nicolae Testemițanu a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii. Post-mortem, i-a fost conferit titlul de academician al AȘM. Începând cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele lui Nicolae Testemițanu.

Sărbători:

În România este marcată Ziua Bucureștiului

Ziua Internațională a orezului

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult