Parcul Industrial din Edineț, catalizator al dezvoltarii economice din nordul țării
Parcul Industrial din Edineț are 13 rezidenți, companii autohtone și străine, care au generat 400 locuri de muncă pentru oamenii din zona de nord. Entitatea este prezentată drept un model de succes, cu planuri ambițioase de dezvoltare.
Parcul Industrial din orașul Edineț, a fost lansat cu 10 ani în urmă, și se întinde pe o suprafață de 18 ha. Platforma industrială găzduiește întreprinderi de procesare, sortare și ambalare a fructelor și alte afaceri mai mici. Cel mai mare rezident, care de fapt este și prima companie care a venit aici, este un producător ucrainean de sucuri, urmat mai apoi și de alte firme mai mici. Despre aceasta menționează administratorul Parcului Industrial, Artur Reșetnicov.
„Avem o companie care procesează mere și produce suc concentrat de mere, o companie care se ocupă de uscarea fructelor, un frigider cu o capacitate de 2000 de tone. Rezident este și o companie din Marea Britanie care produce cablaje și alte afaceri mai mici. ”
Unul dintre primii rezidenți ai acestui parc este o companie de producere a fructelor și ambalajelor, condusă de Dorin Vornices.
„ A fost foarte ușor pentru noi. Am primit sprijin imediat pentru perfectarea actelor. Suntem rezidenți ai acestui parc încă de la început. Afacerea de producere a ambalajelor am localizat-o aici.”
Între timp, aici a fost construită o hală industrială cu o suprafață de 1200 de metri pătrați și deschis un incubator de afaceri pentru micii antreprenori. Primarul orașului Constatin Cojocari, menționează că aportul Parcului Industrial în dezvoltarea economică a orașului este considerabil.
„ Avem 400 de locuri de muncă create drept rezultat al activității companiilor rezidente, și încă minimum 250 în sfera serviciilor. Noi locuri de muncă aduce bani în buget, îi face pe oameni să rămână acasă și să se dezvolte orașul. ”
În elaborare este și un concept de revalorificare a terenurilor nefolosite de pe teritoriul Parcului Industrial. Și mai mult, pe suprafață din apropiere ar urma să fie construit un parc fotovoltaic care ar asigura cu energie electrică tot orașul, notează Constantin Cojocari.
„Mai avem peste 5 ha de teren, proprietate a Parcului Industrial, care sunt neutilizate. Am păstrat încă 39 de ha, eventual pentru extinderea parcului în cazul în care vor apărea mai mulți investitori. În general, avem în elaborare un concept de dezvoltare, care include și construcția unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 30 de ha, care ar asigura cu energie electrică tot orașul Edineț.”
În prezent, în Republica Moldova sunt 10 parcuri industriale unde activează 105 companii rezidente, cu peste 4200 de angajați, generând o cifră de afaceri totală de aproximativ 6,9 miliarde lei. Conform unui raport privind activitatea Parcurilor Industriale din 2023, în structura totală a cifrei de afaceri, cea mai mare pondere o deține Parcul Tracom din Chișinău cu aproximativ 90 de procente, urmat de Parcul Industrial Edineț, cu o cotă de 8%.