Externe

Europarlamentarii susțin dreptul Ucrainei de a ataca ținte militare legitime pe teritoriul Rusiei

Deputații din Parlamentul European solicită țărilor Uniunii Europene să ridice restricțiile care împiedică Ucraina să folosească arme occidentale împotriva țintelor militare legitime din Rusia, precizează un comunicat emis de Legislativul UE.

Rezoluția în acest sens a fost adoptată cu 425 de voturi pentru, 131 împotrivă și 63 de abțineri. Aceasta precizează că, fără ridicarea restricțiilor actuale, Ucraina nu își va putea exercita pe deplin dreptul la autoapărare și va rămâne expusă atacurilor asupra populației și infrastructurii,

Parlamentul subliniază că livrările insuficiente de muniție și arme, precum și restricțiile în utilizarea lor ar putea submina eforturile depuse până acum și regretă că volumul ajutorului militar bilateral din partea statelor UE pentru Ucraina este în scădere. Deputații reiterează apelul către statele membre de a respecta angajamentul din martie 2023 de a livra Ucrainei un milion de gloanțe și de a accelera livrarea de arme, sisteme de apărare antiaeriană și muniție, inclusiv racheta de croazieră Taurus. De asemenea, își reafirmă poziția conform căreia toate țările UE și aliații NATO ar trebui să se angajeze, împreună și individual, să aloce anual cel puțin 0,25% din PIB-ul lor pentru sprijinul militar al Ucrainei.

Rezoluția solicită statelor membre ale UE să mențină și să extindă sancțiunile împotriva Rusiei, Belarusului, precum și împotriva statelor terțe și organizațiilor care furnizează Rusiei tehnologii militare și bunuri cu dublă utilizare.

Parlamentarii condamnă transferul recent de rachete balistice de către Iran către Rusia și cer înăsprirea sancțiunilor atât împotriva Teheranului, cât și a Coreii de Nord, având în vedere sprijinul lor militar pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ei doresc, de asemenea, ca alte persoane și organizații din China să fie incluse pe lista de sancțiuni a UE, precum și măsuri mai dure pentru a combate sistematic evitarea sancțiunilor de către companii, terți și state terțe cu sediul în UE.

În timp ce solicită UE și statelor sale membre să depună eforturi concrete pentru a obține un sprijin internațional cât mai larg pentru Ucraina și pentru a găsi o soluție pașnică la război, deputații spun că orice soluție trebuie să se bazeze pe respectarea necondiționată a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Ei consideră de asemenea tragerea la răspundere pentru crimele de război rusești și reparațiile, precum și alte plăți din partea Moscovei, ca fiind aspecte esențiale ale oricărei soluții. În acest scop, deputații doresc ca UE și partenerii cu aceeași viziune să creeze un cadru legal viabil pentru confiscarea activelor statale rusești înghețate de către UE, pentru a compensa Ucraina pentru daunele masive pe care le-a suferit.

Citește mai mult