Revista presei internaționale: Iarna care vine, test sever pentru Ucraina; Miliarde de euro pentru acoperirea daunelor provocate de inundații
Publicațiile înternaționale continuă să-și focalizeze atenția asupra situației din Ucraina a cărei infrastructură energetică e distrusă în mare parte de bombardamentele rusești. Mai multe ziare scriu despre măsurile de sprijin care urmează a fi luate de aliații Kievului pentru a ajuta Ucraina să reziste la iarnă. Publicațiile de peste ocean urmăresc îndeaproape cursa pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, prezentând noi sondaje de opinie. Între timp, publicațiile europene relatează despre consecințele inundațiilor care au afectat puternic în ultimele zile partea de est a Europei.
Kyivindependent relatează că Rusia și-a intensificat atacurile la granița cu regiunea Sumî, lovită ieri din nou cu o bombă aeriană ghidată care a vizat o casă de bătrâni, uciâgând o persoană și rănind altele 14. Potrivit publicației, autoritățile ucrainene se pregătesc să evacueze în jur de 45.000 de locuitori din regiune.
Parlamentul European susține într-o rezoluție că Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare în Rusia, scrie Euractiv. Potrivit rezoluției, fără ridicarea restricțiilor actuale, Ucraina nu își poate exercita deplin dreptul la autoapărare și rămâne expusă atacurilor asupra populației și infrastructurii sale. Deputații europeni își reiterează apelul adresat statelor membre de a-și îndeplini angajamentul din martie 2023 de a livra Ucrainei un milion de cartușe de muniție și de a accelera livrarea de arme, sisteme de apărare aeriană și muniție, inclusiv rachete Taurus, notează Euractiv.
Șefa executivului european, Ursula von der Leyen, va călători vineri la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Le Monde. Ziarul notează că von der Leyen urmează să anunțe un nou ajutor umanitar din partea Uniunii Europene în valoare de160 de milioane de euro oferit Ucrainei inclusiv pentru refacerea infrastructurii critice.
BBC face referire la avertismentul transmis ieri de Agenția Internațională pentru Energie care a numit iarna care vine drept cel mai sever test al sistemului energetic ucrainean. Agenția recomandă să fie puse în aplicare soluții pentru repararea centralelor din țară avariate sau distruse de Rusia, subliniază BBC amintind că în urma atacurilor aeriene rusești capacitatea de producție a energiei electrice ucrainene a scăzut cu două treimi.
Muniția din India intră în Ucraina, stârnind furia Rusiei, titează Reuters. Delhi și Moscova au relații bune cooperând în domeniul apărării, dar în ciuda protestelor rusești, India consideră că exporturile de arme reprezintă o oportunitate comercială, observă agenția de presă. Transferul de muniție din India pentru susținerea apărării Ucrainei împotriva Rusiei are loc de mai bine de un an, iar Kremlinul a ridicat problema de cel puțin două ori, inclusiv în timpul unei întâlniri din iulie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu omologul său indian, remarcă Reuters.
Cu cât Ucraina primește mai multe arme, cu atât este mai mare probabilitatea de a pune capăt războiului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg citat de Unian. Agenția de presă subliniază că Stoltenberg a transmis mesajul înainte de a-i expira mandatul, insistând că orice acord de pace trebuie susținut puternic din punct de vedere militar și oferite garanții de securitate pentru o pace durabilă. Un acord de încetare a focului încheiat rapid ar putea însemna o înfrângere pentru Ucraina, a spus la sfârșit de mandat secretarul general al NATO, scrie Unian. Mai multe publicații internaționale asociază mesajul lui Stoltenberg cu promisiunea electorală a republicanului Donald Trump de a pune capăt războiului ruso-ucrainean în 24 de ore, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din Statele unite programate pe 5 noiembrie.
The New York Times constată că deși candidatul partidului democrat, Kamala Harris a impresionat în mod covârșitor alegătorii în dezbaterea ei cu Donald Trump, ultimele sondaje arată că ea nu a reușit până acum să obțină un avantaj decisiv în campania prezidențială. Newsweek notează că deși cursa rămâne strânsă, raitingul lui Harris în rândul alegătorilor indeciși a crescut cu 5 puncte procentuale față de cel al republicanului Donald Trump. Astfel, scorul electoral în rândul indecișilor ar fi de 50% la 45% în favoarea lui Kamala Harris. Sondajul de joi arată că Harris a obținut un avans de patru procente în Pennsylvania, un stat în care voturile ar putea fi decisive pentru rezultatul final al alegerilor, remarcă Newsweek.
În Franța, conservatorul Michel Barnier desemnat premier, i-a prezentat președintelui Emmanuel Macron o echipă de 38 de miniștri, dominată de o alianță fără precedent între macroniști și dreapta republicană, transmite Le Figaro. Dacă Barnier îl poate convinge pe Macron să-i susțină echipa guvernamentală, paralizia politică care a cuprins Franța de câteva luni s-ar putea încheia, constată Politico.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miliarde de euro din fondul de solidaritate pentru acoperirea daunelor provocate în ultimele zile de inundațiile din Europa Centrală, transmite Euronews. Joi, von der Leyen a vizitat o regiune afectată de inundații din sud-estul Poloniei întâlnindu-se cu premierii țărilor afectate, între care Polonia, Austria, Cehia și Slovacia. Inundațiile au lovit și regiunile din nordul Italiei , cel puțin o mie de persoane fiind evacuate, transmite postul paneuropean de televiziune.
Râuri inundate, mii de oameni evacuați în Emilia Romagna, în special în provincia Ravenna, care a fost lovită anul trecut de două valuri de inundații, scrie publicația italiană Leggo. Cel puțin o mie de persoane, 800 în zona Ravenna și aproape 200 în zona Bologna, au petrecut noaptea în centre de primire improvizate, școli și centre sportive, iar pe măsură ce inundația avansează, primarii recomandă oamenilor să rămână la etajele superioare sau să-și părăsească locuințele.
The Moscow Times amintește că se împlinesc cinci ani de când șamanul iakutian Alexander Gabișev a fost reținut de poliția rusă în timpul călătoriei sale complicate din republica Sakha (Iakutia) din Orientul Îndepărtat la Moscova, cu misiunea de a-l „exorciza” pe președintele Vladimir Putin – pe care l- a numit „întruchiparea răului”. La 5 ani de la arestare, sprijinul pentru șamanul anti-Putin este mai puternic ca niciodată, constată publicația. De la arestarea sa, Gabișev nu numai că a câștigat noi susținători pe rețelele de socializare, dar a devenit și subiectul unor lucrări de artă, cântece și filme documentare, notează The Moscow Times. Publicația sublinază însă că Gabișev și-a petrecut ultimii cinci ani în mare parte prin spitale de psihiatrie, unde a fost supus unor tratamente care i-au pus viața în pericol, în ciuda experților medicali independenți care contestă existența unor probleme de sănătate mintală, potrivit avocatului său, Alexei Prianișnikov.