Revista presei // Identificarea neregulilor în procesul de colectare a semnăturilor de către partidele politice
Impactul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană asupra prețurilor și nivelului de trai; Identificarea neregulilor în procesul de colectare a semnăturilor de către partidele politice, precum și măsurile luate de autorități în urma percheziționării și agresării a patru scriitori de către structurile de forță transnistrene. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Asociația „Promo-LEX”, a identificat mai multe neclarități și nereguli legate de utilizarea resurselor administrative, publicitatea electorală și alte disfuncționalități, transmite Radio Chișinău. Șeful misiunii, Nicolae Panfil, a menționat că raportul evidențiază „prevederi legale problematice”, cum ar fi lipsa unei delimitări clare între activitățile președintelui în exercițiu și cele de campanie. Reprezentanții Promo-LEX au semnalat 13 cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, inclusiv colectarea semnăturilor în instituții publice în timpul orelor de muncă și promovarea exclusivă a unei opțiuni referitoare la referendum, folosind bani publici. În acest context, Partidul „Acțiune și Solidaritate” a fost vizat în opt cazuri, blocul politic „Victorie” în două cazuri (fără a fi admis la alegerile din 20 octombrie), iar Blocul electoral „Împreună” și autoritățile publice locale au fost menționate în alte situații.
Autoritățile de la Chișinău se pregătesc pentru o campanie electorală complicată, caracterizată prin tentative de dezinformare și fraude electorale, în contextul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și al referendumului constituțional pentru integrarea europeană, scrie tv8.md. Spicherul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că grupările criminale vor căuta să corupă alegătorii, însă a subliniat că Legislativul a implementat modificări legislative menite să tragă la răspundere atât cei care oferă, cât și cei care acceptă mită. În ceea ce privește formarea unui front comun al partidelor de dreapta, Grosu a recunoscut că acest lucru nu a fost realizabil din cauza rivalităților interne.
Consiliul Europei a exprimat joi îngrijorări cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 20 octombrie și în referendumul referitor la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, conform Ziarului Național. Republica Moldova, cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, a devenit candidată oficială la aderarea la UE în iunie 2022, însă aceste progrese sunt „amenințate de presiuni geopolitice crescânde”, potrivit delegației Consiliului Europei. De asemenea, în luna iunie, SUA, Regatul Unit și Canada au avertizat cu privire la un „complot” rus destinat influențării alegerilor și incitării la „manifestații” în cazul în care un candidat prorus nu ar câștiga.
Ziarul de Gardă publică opiniile fostului premier Ion Sturza, care analizează impactul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană asupra prețurilor și nivelului de trai. Sturza subliniază că, în urma integrării, este de așteptat o creștere a prețurilor produselor, dar și o îmbunătățire a calității acestora. El a menționat că „prețurile nu vor scădea” și că, pentru a deveni competitive, produsele moldovenești trebuie să se alinieze standardelor europene. Sturza a adăugat că, în contextul integrării, va fi necesară o adaptare a sectorului agricol și industrial pentru a face față concurenței din UE.
Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a anunțat că, în urma incidentului în care patru scriitori au fost percheziționați și agresați de structurile de forță transnistrene, a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol pentru a solicita explicații, scrie deschide.md. Serebrian a condamnat aceste măsuri provocatoare, care amenință libertatea de circulație și afectează grav procesul educațional în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. El a subliniat că s-au înaintat apeluri către Misiunea OSCE în Republica Moldova, precum și către misiunile diplomatice și organizațiile internaționale, pentru a lua toate măsurile necesare în vederea convingerii Tiraspolului să renunțe la abuzuri și să respecte drepturile fundamentale ale copiilor și ale scriitorilor. Oleg Serebrian a declarat că va monitoriza îndeaproape cazul celor patru scriitori și a menționat că se va alătura grupului de scriitori în cadrul următoarei vizite la una dintre școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
Presa a raportat despre cazurile de intoxicație în rândul elevilor de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, care au fost internați în spital. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au declarat pentru realitatea.md că suspiciunea se îndreaptă spre o infecție cu norovirus. Conform rezultatelor de laborator, șapte pacienți au fost testați pozitiv pentru această infecție, iar alte analize, inclusiv probele de apă și alimente, sunt în curs de investigare.