Calendarul Zilei // Interpreta Sofia Vicoveanca împlinește astăzi 83 de ani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 23 septembrie.
1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească.
1846: A fost descoperită planeta Neptun de către astronomul francez Urbain Le Verrier și astronomul britanic John Couch Adams. Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, este a patra planetă după diametru și a treia după masă. Neptun are o masă de 17 ori mai mare decât cea a Pământului și puțin mai mare decât masa lui Uranus, care este de 15 ori mai greu decât Pământul, dar nu la fel de dens. Neptun orbitează în jurul Soarelui la o distanță de 30,1 unități astronomice, ceea ce înseamnă că orbita sa este de aproximativ 30 de ori mai mare decât orbita Pământului.
23 septembrie 1848 este considerată ziua de naștere a gumei de mestecat, deoarece atunci americanul John Curtis a produs prima gumă de mestecat chiar la el acasă. Totuși, prima gumă de mestecat datează din secolele VII-II î.Hr. Ea a fost descoperită în timpul săpăturilor din nordul Europei și reprezenta bucăți de rășină preistorică cu amprente de dinți umani. Grecii antici mestecau rășina arborelui mastic. Iar mayașii de acum aproximativ o mie de ani foloseau seva închegată a arborelui sapodilla pentru a-și curăța dinții și a-și împrospăta respirația. În 1848, americanul John Curtis a avut ideea de a începe producția industrială de gumă de mestecat din rășină de pin. Ulterior, Curtis a început să adauge aromă de parafină produselor sale. Treptat, producția s-a extins, însă vânzările erau scăzute din cauza impurităților din gumă. Guma, bazată deja pe cauciuc, a primit o nouă viață în 1869, datorită inventatorului Thomas Adams. Oamenilor le-a plăcut invenția, care a dat un impuls pentru începerea producției în masă de gumă de mestecat. În 1871, Adams a inventat și brevetat o mașină pentru producerea automată a acesteia și, în același timp, a inventat ideea de a adăuga extract de lemn dulce pentru a-i îmbunătăți aroma și a crește vânzările.
1905: Norvegia și Suedia semnează „tratatul de la Karlstad”, dizolvând pașnic Uniunea între cele două țări.
1909: A fost publicat în premieră romanul "Fantoma de la operă" de Gaston Leroux.
1923: Reprezentanți ai poliției din 20 de țări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională – Interpol.
1944: Începutul evacuării forțate a ucrainenilor etnici din Polonia în Ucraina.
1991: Sovietul suprem al Armeniei a proclamat Republica Armenia stat independent.
1998: Rezoluția ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forțelor sale și inițierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo și întoarcerea refugiaților.
2002: A luat naștere browserul web Mozilla Firefox.
2008: A apărut prima versiune a platformei Android.
S-au născut:
1930: Ray Charles, muzician american.
La 23 septembrie 1941, în localitatea Toporăuți, lângă Cernăuți s-a născut renumita interpretă română de muzică populară, Sofia Vicoveanca. A avut o copilărie grea, tatăl său fiind luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de nord de către Uniunea Sovietică. Sofia Vicoveanca a absolvit Școala Populară de Artă din Suceava și a fost angajată, prin concurs, în anul 1959 ca solistă de muzică populară în Ansamblul de Cântece și Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava. În anul 1965 îi apare primul disc. Din anul 1998 devine solistă de muzică populară în Ansamblul „Rapsozii Botoșanilor”. Sofia Vicoveanca și-a alcătuit un repertoriu cât mai variat, reușind să adune nestemate din fiecare moment important din viața omului. De asemenea, Sofia Vicoveanca a înregistrat un număr de aproximativ 50 de doine. Din anii 90, Sofia Vicoveanca a cântat deseori pentru românii nord bucovineni. Și după șase decenii de activitate scenică, Sofia Vicoveanca servește drept un reper de modestie și de virtuozitate pentru generația tânără.
1943: Julio Iglesias, cântăreț spaniol
Au decedat:
1976: Petru Zadnipru, scriitor
2005: Artista plastică, Ada Zevin
La 23 septembrie este marcată Ziua Internațională a limbajului mimico-gestual.