Social

Revista presei: Provocări în Investigarea Fraudei Bancare și (nerespectarea) drepturilor alegătorilor din regiunea transnistreană

Cauzele ce a afectat investigarea uneia dintre cele mai complexe cauze penale din Republica Moldova – frauda bancară; Cum sunt respectate drepturile alegătorilor din regiunea transnistreană la informare și la vot, precum și problema gropilor de gunoi necontrolate. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Procesele de vetting destinate verificării integrității procurorilor au avut un impact negativ asupra investigării uneia dintre cele mai complexe cauze penale din Republica Moldova – frauda bancară, a declarat procurorul general Ion Munteanu pentru tv8.md. Munteanu a menționat că Mariana Botezatu, procurorul cel mai familiarizat cu dosarul, a ales să nu participe la vetting și a demisionat. De asemenea, el a subliniat că un alt ofițer activ din echipa de investigare a fost promovat procuror într-o altă procuratură raională, ceea ce a dus la necesitatea numirii unui nou procuror. Acesta va trebui să analizeze cele 800 de volume ale dosarului, fiecare având câte 250 de pagini, pentru a putea relua investigațiile. Totuși, există riscul ca investigația să fie din nou afectată, deoarece unii dintre procurorii actuali care lucrează la caz se află și ei în proces de vetting, precizează Munteanu.

Ziarul de Gardă publică un sondaj de opinie în rândul alegătorilor din regiunea transnistreană, evidențiind preocupările legate de respectarea drepturilor lor în procesul electoral. Oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de lipsa de informații clare și accesibile despre candidați și procedurile de vot. Alții au subliniat dificultățile întâmpinate în accesarea informațiilor necesare, menționând că „fără transparență, se simt neputincioși”. Iar un alt cetățean a subliniat importanța participării la alegeri, afirmând că „votul este singura șansă de a-și exprima voința”.

Republica Moldova ar trebui să fie mai activă în toate demersurile Kievului de obținerea păcii și să-și găsească soluțiile de securitate pentru sine, este de părere este fostul secratar de stat pentru Afaceri strategice din cadrul MAE de la București, Iulian Fota, scrie TVR Moldova. În opinia sa, țara noastră beneficiază de o fereastră de oportunitate în ceea ce privește problemele de securitate, care riscă să se închidă odată ce se va găsi o soluție pentru conflictul din Ucraina. „Este esențial ca Republica Moldova să își utilizeze această perioadă pentru a-și întări securitatea”, a declarat Fota, subliniind importanța acțiunilor proactive în acest context.

Ziarul Național publică un articol al expertului, Nicolae Negru care a analizat profilul alegătorului proeuropean din Republica Moldova, evidențiind provocările și așteptările acestuia în contextul actual politic și social. Expertul menționează că acest alegător este, în general, tânăr și educat, având o viziune optimistă asupra viitorului european al țării. Negru afirmă că percepția asupra Europei ca o soluție la problemele interne joacă un rol crucial în formarea acestui profil. Negru evidențiază, de asemenea, că disinformarea și influențele externe pot afecta decisiv opțiunile alegătorilor, solicitând o mai mare responsabilitate din partea autorităților în informarea corectă a cetățenilor.

Anticorupție.md scrie că majoritatea gunoiștelor din țară sunt neautorizate, neîngrădite și amplasate periculos de aproape de clădiri rezidențiale, cursuri de apă și alte locuri publice. De exemplu, gunoiștea din Basarabeasca nu respectă standardele minime de siguranță, afectând astfel locuitorii din vecinătate. Locuitorii orașului Basarabeasca își amintesc că, în anii '90, în apropierea cartierului Sovhoz exista un lac artificial populat cu pești mari. Însă, la începutul anilor 2000, acest teren a fost transformat într-o gunoiște, care este acum administrată de Întreprinderea Municipală „Locuințe și Servicii Comunale” (ÎM LSC), fondată de Consiliul municipal.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult