Social

Astenia de toamnă: ce este și cum putem să o prevenim. Sfatul medicului

A început toamna astronomică, iar potrivit oamenilor de știință, după echinocțiul de toamnă, vremea se răcește treptat. În această perioadă, persoanele meteo-dependente simt anumite schimbări în organism, spun specialiștii.

„Astenia de toamnă se manifestă prin lipsa de energie, lipsa poftei de mâncare, lipsa de interes față de anumite activități sau motivație scăzută. În această perioadă se pot acutiza, la anumite persoane, stările de depresie sau melancolie”, a menționat într-un interviu pentru emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova, medicul internist Rodica Ceavdar.

Astenia de toamnă apare ca un răspuns de adaptare al organismului la schimbările de mediu. Odată cu scurtarea zilei și cu schimbarea vremii, cantitatea de lumină scade, iar în paralel crește secreția de melatonină, un hormon care induce natural somnul.

„Persoanele devin mai somnolente și pot avea probleme de concentrare. Modificările survenite conduc la instalarea oboselii sau a tristeții. E bine de redus consumul de cafea sau ceai, întrucât aceste băuturi nu ne energizează”, a mai adăugat medicul internist.

Pentru evitarea sau depășirea asteniei de toamnă, medicii recomandă consumul de fructe și legume de sezon, practicarea sportului, trezirea devreme și expunerea mai multă la soare, sugerează medicii.

Autor: Daniela Gherman

Citește mai mult