Calendarul Zilei // Albumul „Abbey Road“, ultimul al trupei The Beatles, împlinește astăzi 55 de ani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 26 septembrie.
1905: Albert Einstein, introduce teoria relativității.
1954: Feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie. Peste 1.000 de oameni au murit.
1960: La Chicago, Illinois, a avut loc prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, între Richard Nixon și John F. Kennedy.
1960: Fidel Castro anunță sprijinul Cubei pentru U.R.S.S.
1969: În Bolivia, generalul Alfredo Ovando Candía revine la funcția de președinte printr-o lovitură de stat.
1969: Formația The Beatles a lansat ultimul album de studio, „Abbey Road“. Este considerat a fi unul dintre cele mai complete albume ale grupului. De fapt, finisarea albumului „Abbey Road“ a fost ultima dată când toți cei patru membri ai formației au fost în studio împreună. Publicația „Rolling Stone” l-a clasat al 14-lea pe lista celor mai bune 500 de albume din toate timpurile. Albumul este faimos și datorită fotografiei de pe copertă, cu cei patru membri ai formației britanice The Beatles aflați pe o trecere de pietoni din nordul Londrei. Fotografia a fost realizată la data de 8 august 1969 în fața sediului EMI Recording Studios. Celebra imagine a fost realizată de către fotograful scoțian Iain Macmillan, în doar 10 minute, timp în care un ofițer de poliție a oprit traficul. Ideea imaginii i-a aparținut lui Paul McCartney.
1973: Concorde face prima traversare continuă a Atlanticului într-un timp record.
S-au născut:
1898: George Gershwin, compozitor american
1928: S-au născut renumiții fizicieni din R. Moldova, gemenii Vsevolod si Sveatoslav Moscalenco
1981: Serena Williams, jucătoare americană de tenis
Au decedat:
2008: Paul Newman, actor și regizor american
2009: Scriitoarea Zinaida Cirkova
La 26 septembrie 2016, la vârsta de 74 de ani a decedat interpreta de muzică populară din Republica Moldova, Anastasia Istrati. A făcut studii la Școala de Muzică din Slobozia în clasa profesorului Petre Stroiu. Anastasia a fost coristă în Capela „Doina” a Filarmonicii din Chișinău apoi la Teatrul de Operă și Balet din capitală. A fost solistă în orchestrele de muzică populară „Mugurel” și „Fluieraș”. La Radio Moldova a înregistrat melodiile Neicuță, să nu mă uiți, Mie-n roșu-mi șade bine, Hai, poftim la mese mari. În 1967 a jucat într-un film muzical realizat de Emil Loteanu. În 2010 artistei i s-a decernat titlul onorific „Maestru în Artă”.
2019: Jacques Chirac, fost președinte al Franței
Sărbători:
La 26 septembrie este marcată Ziua internațională pentru lichidarea totală a armei nucleare. A fost introdusă în calendar prin hotărârea Adunării Generale a ONU din 5 decembrie 2013. Actualmente în arsenalele din lume se află peste 13.000 de unități de armă nucleară. Mai mult de jumătate din populația globului trăiește în țările care au arme nucleare sau sunt membre ale alianțelor nucleare. Tratatul de interzicere a armelor nucleare, adoptat la 7 iulie 2017, marchează un pas important și aduce o contribuție importantă la atingerea acestui obiectiv comun, cel al realizării unei lumi fără arme nucleare.
Ziua Mondială a contracepției
La 26 septembrie este marcată, anual, Ziua europeană a limbilor, o inițiativă a Consiliului Europei. Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esențială de comunicare între popoare. Aproximativ 800 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt invitați să învețe mai multe limbi străine, atât în cadrul școlii, cât și în afara ei. În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei. Fiecare limbă cuprinde aproximativ 50.000 de cuvinte, dintre care vorbitorii nativi folosesc între 15.000 și 20.000.
Ziua Internațională a mării (în ultima săptămână a lunii septembrie)