Internațional

Revista presei internaționale: Zelenski la ONU - Rusia intenționează să atace centralele nucleare din Ucraina

Presa internațională continuă să urmărească reuniunea liderilor mondiali la Adunarea Generală a ONU, unde aceștia abordează cele mai stringente conflicte la nivel global. Mai multe publicații ruse independente relatează că la Moscova, deputații au pus în discuție un proiect de lege menit să înăsprească pedepsele pentru cei care critică autorităților pe internet. Între timp, presa europeană informează că Italia deschide calea către un referendum pentru relaxarea condițiilor de obținere a cetățeniei.

Rusia poate pune capăt războiului dus împotriva Ucrainei doar fiind forțată să facă acest lucru, a declarat, citat de BBC liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Potrivit serviciului britanic de presă, Zelenski a subliniat că „formula de pace” ucraineană se bazează pe Carta ONU și a criticat în mod voalat unele țări care pretind a fi potențiali mediatori, înaintând planuri de pace care prevăd concesii teritoriale în favoarea Rusiei. Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a stat vis-a-vis de Zelenski, uitându-se permanent în telefonul său mobil, notează BBC.

Zelenski le-a mai spus celor 15 membri ai consiliului de securitate al ONU că Ucraina a obținut informații potrivit cărora Rusia intenționează să atace cele trei centrale nucleare ucrainene, transmite The New York Times. „Avem dovada acestui lucru, și dacă Rusia este pregătită să meargă atât de departe, înseamnă că nimic din ceea ce crezi nu contează pentru Moscova”.

Ministrul de externe ucrainean Andrii Sibiha a declarat pe 21 septembrie că posibilele ținte ale Rusiei includ dispozitive de distribuție deschise la centralele nucleare și substațiile de transport „care sunt esențiale pentru funcționarea în siguranță a sistemului energetic nuclear”, notează Kyiv Independent. Iar pe 24 septembrie, Zelenski a declarat că Rusia folosește sateliți chinezi pentru a fotografia instalațiile nucleare ale Ucrainei pentru posibile viitoare atacuri.

Adersându-se pentru ultima dată Adunării Generale a ONU, președintele american Joe Biden, aflat la sfârșit de mandat, a îndemnat țările lumii să sprijine Ucraina, transmite Vocea Americii. „Putin pierde războiul pentru că Ucraina rămâne liberă. El a încercat să slăbească NATO, dar NATO este mai unită astăzi ca niciodată”, îl citează postul american pe liderul de la Casa Albă, amintind că el urmează să se întâlnească mâine cu președintele Ucrainei pentru a discuta planul Kievului de încheiere a războiului.

Euractiv atrage atenția asupra mesajului asemănător transmis la New York, de șeful diplomației europene Josep Borrell, care a îndemnat partenerii occidentali ai Ucrainei să livreze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană. Având în vedere că Ucraina a pierdut mai mult de jumătate din capacitatea sa de a produce energie electrică, Rusia va ataca în continuare infrastructura țării pentru a o lăsa în frig și în întuneric, a declarat Josep Borrell, citat de Euractiv.

Pe fondul desfășurării Adunării Generale a ONU, candidatul republican la președinția Statelor Unite Donald Trump a promis în timpul unui discurs electoral ținut în statul Georgia să scoată America din război, transmite Reuters. Statele Unite sunt blocate în războiul ruso-ucrainean oferindu-i Kievului sprijin militar și financiar, a declarat Trump citat de agenția de presă, arătându-se sigur că țara sa poate ieși din război doar dacă el va câștiga alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

După ce a mulțumit aliaților Ucrainei pentru sprijinul acordat, liderul ucrainean a făcut un apel către țările mai îndepărtate, cerând Braziliei, Indiei și țărilor din Africa și America Latină să crească presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul, spunând că „toate [țările] sunt la fel de importante pentru pace fără excepții”, transmite The Guardian. Multe dintre aceste țări au legături economice sau diplomatice strânse cu Rusia și au fost mai înclinate să creadă afirmațiile lui Putin că Rusia a fost atrasă în război de către Occident, meționează publicația britanică.

Ucraina și-a găsit intermediarul favorit pentru a ajuta la încheierea războiului cu Rusia: premierul indian Narendra Modi, scrie Politico. Potrivt publicației, ca parte a unei relații diplomatice tot mai bune, președintele ucrainean Volodimyr Zelenski s-a întâlnit la New York cu Modi, discutând calea către un acord de pace. Un oficial ucrainean de rang înalt, a declarat pentru Politico sub rezerva anonimatului că India este marea speranță a Kievului pentru a ajunge la un pact de pace justă. Între timp, mai multe ziare străine îl citează pe președintele Cehiei, Petr Pavel, care a reiterat într-un interviu pentru Ceske Noviny că Ucraina trebuie să fie ajutată să-și atingă obiectivele de reîntregire teritorială, dar trebuie să fie totodată realistă și să accepte că o parte a teritoriului său ar putea rămâne sub controlul Rusiei, cel puțin temporar. Ceske Noviny publică și reacția diplomației de la Kiev care a reiterat la rândul său că „Retragerea trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul suveran al Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional este unul dintre punctele obligatorii ale formulei de pace a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski”.

Între timp, la Moscova, deputații au pus în discuție un proiect de lege menit să înăsprească pedepsele pentru cei care critică autorităților pe internet, scrie Agenstvo. Potrivit publicației, noul proiect de lege prevede pedepse de până la 2 ani de închisoare și amenzi usturătoare pentru cei care vor încălca legea. La câteva ore după ce au apărut știri despre proiectul de lege, președintele Dumei de Stat, Viacheslav Volodin, a spus că un astfel de proiect de lege nu a fost depus la Duma de Stat Duma și nu va fi luat în considerare.”

Novaya Gazeta Evropa descrie pe de altă parte schemele la care recurg autoritățile de la Moscova pentru a intimida scriitorii, jurnaliștii și filantropii neloiali. Scriitorul Dmitri Glukhovski a fost recunoscut drept „agent străin”, pentru un simplu transfer de bani de la o bancă belgiană din partea agentului literar. Etichetarea de „agent străin” e de mult timp o formă de persecuție aplicată de autoritățile ruse, constată Novaya Gazeta Evropa. În lista așa-numiților agenți străini sunt incluși cei care monetizează pe YouTube, distribuie materiale ale presupușilor „agenți străini” și orice cooperare cu aceștia, explică publicația.

În fine, Italia deschide calea către un referendum pentru relaxarea condițiilor de obținere a cetățeniei, în ciuda opoziției premierului Giorgia Meloni, titrează Corriere della Sera. Potrivit ziarului, grupurile pro-migranți și partidele de opoziție au strâns suficiente semnături pentru a declanșa un referendum pentru relaxarea legilor stricte de obținere a cetățeniei italiene pentru străini. Inițiatorii acțiunii doresc să reducă de la 10 la 5 ani perioada de rezidență necesară pentru a solicita cetățenia prin naturalizare și să permită beneficiarilor să transmită imediat noua naționalitate copiilor, conchide Corriere della Sera.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult