Social

Interviu cu Ala Mândâcanu, președinta comunității moldovenilor din Quebec: „Guvernul Federal al Canadei susține comunitățile de moldoveni”

Integrarea diasporei basarabene în comunitatea canadiană, prin organizarea de evenimente culturale, este un factor important care contribuie la prosperitatea și solidaritatea familiilor de moldoveni emigranți pe continentul nord-american. Astfel, diaspora moldovenească se întrunește destul de des, pentru a sărbători tradițiile străvechi și a le transmite generațiilor de copii care se nasc în Canada. Unul din evenimentele care a concentrat conaționalii, a fost dedicat Zilei Pâinii și a avut loc la Terrebonne, provincia Quebec.

Evenimentul a fost organizat de familia Stratulat, Dumitru și Angela, originari din Republica Moldova, în cadrul proiectelor de cooperare intergenerațională. Reprezentanți a trei generații s-au adunat în jurul unui cuptor, clădit cu dragoste de familia Stratulat, și au asistat la dezvăluirea secretelor de pregătire a plăcintelor și a pâinii.

„Republica Moldova are o diasporă mare și puternică în Canada. Cetățenii veniți aici se integrează mult mai ușor, grație susținerii din partea Guvernului Federal”, spune Ala Mândâcanu, președintele comunității moldovenilor din Quebec.

Dumitru și Angela Stratulat
Sursa: Dumitru și Angela Stratulat

Doamnă Mândâcanu, Canada este o destinație favorită pentru multe familii tinere de moldoveni care aleg să emigreze peste Ocean în căutarea unui trai mai fericit. Dar, atunci când ajung la destinație, integrarea în societatea canadiană invoca mai multe provocări. Pentru a se adapta la noul mod de viață, le vin în ajutor asociațiile de moldoveni create, care depun eforturi considerabile. Organizarea de evenimente culturale la care participă familiile nou-venite îi ajută să-și găsească și un loc de muncă mai rapid și să se încadreze mai ușor în diverse activități. Cât de importante sunt planificarea și desfășurarea acțiunilor culturale în Quebec cu participarea comunității?

Comunitatea noastră este extraordinară. Pe lângă faptul că avem mai multe asociații create, avem și un Consiliu al Comunității Moldovenilor din Quebec, din care fac parte multe familii foarte bune de moldoveni. Ca să vă dau un exemplu, cel mai recent eveniment la care ne-am adunat a fost cel organizat de familia Stratulat Dumitru și Angela, originari din Republica Moldova, care au venit cu propunerea de o organiza și sărbători Ziua pâinii, acțiune realizată în cadrul proiectului susținut de Guvernul Federal cu tema „Comunicarea la orice vârstă” și ține de cooperarea dintre generații. Sarcina noastră este să le transmitem tinerilor aptitudinile, deprinderile, tradițiile și obiceiurile de acasă. Familia Stratulat dispune de un cuptor de copt pâine. La inițiativa lor s-au adunat mulți moldoveni, veniți să coacă pâine la cuptor. Noi, Asociația (CMQ), în general, ținem legăturile cu țara de baștină. Proiectele susținute de Guvernul Federal Canadian au scopul să stimuleze comunicarea dintre generații, iar noi încercăm să menținem vie flacăra de dragoste de neam și tradiții.

Canada este țara emigranților. Primul val de emigranți moldoveni, care au traversat Oceanul, a fost în primii ani de Eliberare Națională. Procesul de integrare într-o societate nouă este întotdeauna dificil. Cât de mult colaborează canadienii în a ajuta comunitățile de diferite naționalități, în special, a celei din Republica Moldova?

Continentul nord-american, în mare parte, este format din emigranți. Emigranții stau la baza societății actuale din Statele Unite și Canada. Atitudinea față de comunitățile culturale în Quebec, provincia unde locuiesc, este extrem de înțeleaptă și solidară. Comunitatea, care știe să-și mențină în interiorul său comunicarea eficientă, frumoasă, bazată pe tradiții, este o comunitate prosperă, inclusiv, pentru statul respectiv. Aceasta este cheia succesului – omul fericit se integrează mai repede și devine eficient pentru societatea din care face parte.

Politica pe care o are statul Canadian este strategică. Pentru a menține unită societatea canadiană formată din emigranți, ca să nu existe doar celule separate lipsite de comunicare între ele, statul Canadian întotdeauna a pus accentul pe valori – respectul pentru drepturile omului, pentru reprezentanții altor comunități culturale.

Canada ajută foarte mult comunitatea noastră: avem local oferit de primăria orașului Montreal pe gratis. Nu achităm pentru electricitate, telefon, internet. Tinerilor li se oferă spațiu gratis pentru repetiții la dans și alte activități, de-asemenea pe gratis. N-am mai întâlnit nicăieri astfel de servicii, așa cum ni se dă nouă la Montreal, provincia Quebec. Așa se afirmă comunitatea noastră – prin unire și dorință de a organiza diverse întâlniri, unde celebrăm tradițiile moldave.

Amintim că Ala Mândâcanu a emigrat în Canada în anul 2008. Este președinta Comunității Moldovenilor din Quebec și gestionar al Consiliului Național al Diasporei din Canada.

Autor: Ludmila Alexei

Citește mai mult