Social

Soția lui Vladimir Plahotniuc, acuzată de complicitate la spălare de bani. Vila de 26 de milioane de euro rămâne sub sechestru

Soția lui Vladimir Plahotniuc este pusă sub învinuire, fiind acuzată de complicitate la spălare de bani în proporții deosebit de mari, săvârșită în interesul unei organizații criminale. În acest context, autoritățile moldovene au transmis o cerere de asistență juridică internațională către Elveția, solicitând notificarea și audierea persoanei vizate, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

Cazul este legat de achiziția unei vile de lux pe malul lacului Geneva, cumpărată în 2012 cu suma de circa 26 de milioane de euro, bani proveniți din multiple transferuri, printr-o companie controlată de Vladimir Plahotniuc. Ancheta face parte din investigațiile legate de „Frauda bancară” din Republica Moldova, prin care sistemul bancar a fost devalizat între 2010 și 2014.

Tribunalul Penal Federal din Elveția a respins, în august 2024, recursul formulat de persoana juridică care deține vila și a menținut sechestrul asupra bunului imobil.

Soția lui Vladimir Plahotniuc urmează să fie audiată de autoritățile elvețiene, în cadrul acestui dosar de spălare de bani.

Amintim că, la 31 martie 2023, Ministerul Public al Confederației Elvețiene a ordonat blocarea în registrul funciar a dreptului de înstrăinare a vilei de pe malul lacului Geneva. Despre sechestru a anunțat și șefa PA, Veronica Dragalin, în septembrie 2023.

La 2 octombrie 2023, Vladimir Plahotniuc a depus un recurs împotriva deciziilor autorităților elvețiene, inclusiv solicitând anularea acestora și anularea ordinului de blocare, invocând încălcări ale drepturilor sale procedurale.

La 29 august 2024, Tribunalul Penal Federal elvețian a constatat că toate măsurile luate de autoritățile elvețiene au fost în conformitate cu legislația și a menținut blocarea în registrul funciar a bunului imobil vila din Geneva, respingând recursul ca fiind inadmisibil.

Amintim că Plahotniuc a plecat din Republica Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019.

Fostul lider politic și om de afaceri Vladimir Plahotniuc se confruntă cu multiple acuzații grave în Republica Moldova. Printre acestea se numără implicarea în Frauda bancară cunoscută sub numele de „furtul miliardului”, prin care aproximativ 1 miliard de dolari a fost sustras din sistemul bancar moldovenesc între 2010 și 2014.

Plahotniuc este acuzat și de spălare de bani, prin intermediul unor rețele internaționale și companii offshore, precum și de formarea unui grup criminal organizat, implicat în scheme de corupție și trafic de influență.

Aceste acuzații vizează, de asemenea, capturarea instituțiilor statului în perioada în care Plahotniuc a deținut o influență politică semnificativă. Deși se află în afara Moldovei, multiple mandate de arestare internaționale au fost emise pe numele său, însă Plahotniuc nu a fost reținut până în prezent.

Traducerea neoficială în limba română a deciziei Tribunalului Penal Federal, din 29 august 2024:

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult