Cetățenii pot să se vaccineze împotriva gripei
Cetățenii care doresc să se vaccineze împotriva gripei se pot adresa medicilor de familie. 200 de mii de doze de vaccin antigripal au fost procurate în acest an de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Centrele medicilor de familie din Chișinău și din raioanele din nordul țării au recepționat deja dozele. Compoziția vaccinului respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună.
„Noi anul acesta l-am adus (n.r. pe vaccin) la timp. În anii trecuți oamenii ne telefonau și ne întrebau când vine vaccinul. Trebuie să recunoaștem că avem o categorie de oameni care așteaptă acest produs în fiecare an, pentru că au problemă de sănătate, comorbidități, au un statut imun compromis, niște boli cronice și ei deja s-au educat și au văzut că dacă s-au vaccinat sezonul gripal îl trec cu brio”, a spus Nicolae Furtună.
Potrivit medicului epidemiolog, principiile de vaccinare, în linii mari, nu se schimbă.
„Mai apare câte o categorie nouă pentru vaccinare sau în funcție de produs. Noi am avut produse care nu erau indicate copiilor de la 6 luni, am avut produselor care nu erau indicate femeilor însărcinate. Produsul pe care-l utilizăm anul curent și l-am utilizat anul trecut, sunt produse care sunt recomandate copiilor de la 6 luni, inclusiv femeilor gravide”, a spus medicul epidemiolog.
Oamenii care au venit să-și administreze vaccinul la Centrul Medicilor de Familie nr. 7 spun că doresc să se protejeze de virușii gripali. Pentru a evita aglomerația la Centrele de vaccinare, medicii de familie programează cetățenii din timp.
„Eu mă vaccinez împotriva gripei în fiecare an, mă protejez de viruși. Azi am fost telefonat de sora medicală și am decis să mă vaccinez".
„Mă imunizez în fiecare an din 2005. Suntem bătrâni și trebuie să avem grijă de sănătate, soțul are 60 de ani și la fel a venit să se vaccineze”.
„Eu mă vaccinez în fiecare an, mă aflu în grupul de risc și nu vreau să mă îmbolnăvesc de gripă”.
Centrul Medicilor de Familie nr. 7 din municipiul Chișinău a primit 1200 de doze de vaccin antigripal de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a precizat pentru Radio Moldova șefa de secție, Elena Dașcenco. Potrivit acesteia, până la amiază au fost vaccinate aproximativ 50 de persoane. Elena Dașcenco a mai subliniat că vaccinul antigripal este contraindicat copiilor mai mici de 6 luni.
„Vaccinul este valabil până în luna iunie 2025. Noi am primit luni dozele, iar azi am început procesul de vaccinare. În primul rând sunt imunizați lucrătorii medicali, carabinierii, polițiștii”, a spus Elena Dașcenco.
Precizăm că vaccinul oferă protecție împotriva gripei sezoniere cauzate de virusurile A(H1N1), A(H3N2) și B. Prioritar sunt vaccinați lucrătorii medicali și persoanele care fac parte din grupurile de risc. Specialiștii subliniază că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirea de gripă sau de a reduce riscul apariției formelor severe ale bolii.